Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZAPOSLENIM MAJKAMA JE DAN UVEK KRATAK: Evo kako da balansirate između porodice i obaveza - Kvalitet je najvažniji

Autor Radmila Ilić

Stručnjaci dali savete koji će pomoći zaposlenim majkama da balansiraju između posla i porodice.

 Porodica Izvor: Shutterstock

Zaposlenim roditeljima je dan od 24 sata obično kratak jer nikako da se izbore sa obavezama oko posla, deteta, kuće i da stignu da se odmore. Često su pod stresom i osećaju krivicu jer nešto uvek trpi, i to je normalno. Stručnjaci su dali svoje savete kako bi vam olakšali balansiranje roditeljstva i posla.

Možda će vas zanimati

Kvalitet je važniji od količine

Većina zaposlenih roditelja brine da ne provodi dovoljno vremena sa svojom decom koja su u vrtiću ili na čuvanju veći deo dana. Dan ne možemo da produžimo, ali vreme koje imamo sa decom možemo maksimalno da iskoristimo. Umesto da brinete o tome da malo vremena provodite sa decom, fokusirajte se na zajedničke trenutke i uživajte u njima maksimalno. Budite prisutni kada ste zajedno, i to će biti dovoljno.

Još jedan način da se rešite nepotrebnog stresa je da postavite jasne granice između vašeg poslovnog i privatnog života. Za početak se oduprite potrebi da stalno budete prisutni na mejlu ili na službenom telefonu posle radnog vremena.

Isto važi i za granice za vreme posla. Svaku privatnu aktivnost koja nije nužna, odlazak stomatologu, kupovinu za dete ili nešto slično nikada ne dogovarajte u radno vreme, čak iako je fleksibilno ili radite od kuće.

 Porodica
Porodica uživa u prirodi
Izvor: Shutterstock

Postavite prioritete

Važno je osvestiti porodične vrednosti kako biste u svakom trenutku znali svoje prioritete, ono što vam je najvažnije i šta nećete propustiti. Iako društvene mreže mogu stvoriti sliku savrene žene, majke i preduzetnice, to ne treba da nas opterećuje jer realnost zahteva drugačiju raspodelu uloga. Naši prioriteti određuju rok svih događaja, privatnih i poslovnih.

Ne treba da radite puno, pokušajte da radite pametno. Predvidite veće projekte i obaveze te se na njih pripremite na vreme. Naučite da delegirate stvari na poslu i kod kuće. Postavite modele koji najviše podržavaju vaše vrednosti i načite da tražite i prihvatite pomoć kada je potrebno.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica