Bake i deke su tu da maze i paze, vole, zabavljaju, podučavaju, ali često nastane problem kada se mešaju u vaspitanje dece i prelaze granice koje su postavili roditelji. Takav problem ima jedna mama iz Rusije:

"Moja majka i ja imamo različite poglede na vaspitanje – ono što ja zabranjujem, ona dozvoljava. I to ispred mog sina. Kažem da nema potrebe da jede kolačiće do ručka, a ona: "Pa, pusti dete na užinu, to je kreker. Ili da je vreme za spavanje – "pa, sutra je vikend, neka igra duže". Inače ja sam strogo vaspitana. Ne preduzimam radikalne mere, ali jesam za disciplinu. A onda, svojim ponašanjem jednostavno potkopava moj autoritet, dete već prestaje da me sluša. Pokušala sam da razgovaram sa njom o tome, ali nisam mogla da je ubedim."

Evo šta je mami odgovorila porodični psiholog Olga Romaniv za portal Parents.ru:

"Nažalost, ovo je poznata priča o odnosima majke i ćerke. Svako ima svoju ulogu - roditelja, dece, babe i dede. A ako je odgovornost roditelja da vaspitavaju, postavljaju granice, nauče tome svoju decu, onda to nije odgovornost baka, one su svoju decu već podigle.

Da, bake često razmazuju svoje unuke , ali u tome nema ništa loše. Ako vam bakina kuća dozvoljava da kasnije odete u krevet, zašto to ne biste iskoristili? Ovo je normalna situacija; svaki dom ima svoja pravila, svoje temelje, svoje granice i ograničenja.

Ako postoje neke kategorične zabrane koje su vam veoma važne, razgovarajte o ovom pitanju sa svojom majkom, naravno, ne u prisustvu deteta. Složite se da ona može pokvariti svog unuka, ali u granicama vaših zabrana. Da biste postigli ovaj dogovor, morate jasno argumentovati svoj stav, a argumenti moraju biti zaista dobri.

Druga opcija je da pokušate da zastrašite da više nećete ostaviti svoje dete ako ne promeni svoj stav prema vašim porodičnim pravilima. Takođe, unapred razgovarajte sa svojim sinom, razgovarajte o tome da su pravila u vašoj kući i u kući vaše bake različita i da on mora da poštuje oba pravila.

Moramo svim silama težiti međusobnom razumevanju i dobrim odnosima majke i bake, jer je starija generacija oslonac i snaga cele porodice. Dete će naučiti da se prema starijima odnosi korektno, sa poštovanjem, samo ako se njegovi roditelji s poštovanjem odnose prema roditeljima. Ovo je izuzetno važan momenat u vaspitanju, a upravo odnosi koje uspostavljate u porodici onda će vaša deca prenositi sa generacije na generaciju."

BONUS VIDEO:

Kako da napravite jeftinu novogodišnju igračku za decu TikTok/ emerald_outlaw

(Yumama/T.A.S.)