U našem društvu je opšte prihvaćeno da posle razvoda deca često ostaju sa majkama, a očevi mirno odlaze da grade svoje nove živote, izlazeći samo u susret sa alimentacijom (koju ni ne plaćaju svi ). Delimo stvarne priče kada se žene nisu plašile da budu pogrešno shvaćene kako bi započele život od nule, kako prenosi Ofeminin portal.

„Odjednom mi je sinulo: zašto mu ne ostavim decu?“

Par je dobio troje dece i zajedno su pravili planove za budućnost, sve do detalja i mesta gde će deca učiti posle škole. Muž je odjednom počeo da veoma često odlazi kod njihove kume. Kristina, nije odmah shvatila u čemu je kvaka, sve dok njen muž nije potpuno otišao od kuće. Kristina je morala sama da se nosi sa troje dece, iako ih njen muž nije navodno napustio. Ova izdaja od strane njenog muža i svakodnevni sastanci sa njegovom ljubavnicom u istom dvorištu doveli su do stresa, a žena je u jednom trenutku počela da strahuje za svoje mentalno zdravlje. Kristina je ostavila decu sa mužem i otišla da potraži pomoć u sanatorijumu.

„Tamo sam shvatila da se osećam tako dobro kada ne vidim njega, nju ili decu. Odjednom mi je sinulo: zašto im ne dam dečake i ne počnem da uređujem svoj lični život u drugom gradu? I neka su srećni na ovom putu. Ne mogu dugo da plačem i da kukam, navikla sam da uvek radim i idem po svom. Ne ostavljam svoju decu sa strancima - nego sa njihovim ocem i kumom."

Kristina je odlučila da započne novi život od nule u drugom gradu. Žena veruje da nema manje prava na to od muškaraca.

"Što da ne? Na kraju krajeva, muškarci ovo rade stalno, zašto mi žene ne možemo? Imamo i pravo na drugu šansu“, kaže Kristina.

„Na poslu me svi osuđuju što sam uništila život svog muža i što nisam volela decu."

Na internetu ima mnogo priča u kojima žene pričaju o napuštanju muža i dece kako bi se žene ostvarile na novom polju i pronašle ljubav. Najčešće ovo liči na vapaj iz srca kada su toliko umorne da više nisu u stanju ne same da održavaju brak, već i da brinu o deci. Istovremeno, dvostruko im je teško, jer čak i kada na vreme uplate novac za izdržavanje dece i redovno se sastaju sa njima, žene i dalje imaju osuđujuće poglede. Zato svoje priče često pričaju anonimno.

„Imam 38 godina, razvedena sam 2 godine, imam tri sina, 15, 12 i 9 godina. Posle razvoda, decu sam ostavila mužu, imali smo zajednički stan i zajednički auto, tako da, naravno, nismo ništa delili.

Preselila sam se u susedni grad udaljen 140 km, radim u dobroj organizaciji na uglednom mestu. Prebacujem mužu alimentaciju. Dolazim dva puta mesečno i ceo vikend provodim sa decom. Na poslu me svi osuđuju da sam podlac i da sam uništila život svom mužu i ne volim decu.

Razvod se desio na moju inicijativu, muž i svekrva su me iznervirali prigovaranjem: ili deca ne liče na njega, malo zarađujem, loša sam domaćica, moja majka je beskorisna. Odmah sam rekla deci da idem i odlazim jer sam se svađala sa tatom, a da će živeti sa tatom i bakom.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako umiriti dete pred spavanje TikTok/courtneyenglish.ot