Zdrav odnos roditelja sa decom, pun ljubavi i poštovanja, jedan je od preduslova za srećno detinjstvo i zdravo odrastanje. Međutim, ponekad roditelji nisu ni svesni da svojim ponašanjem čine nažao deci. Toksično ponašanje ima raznih varijacija, ali uglavnom ga karakterišu kritikovanje, kontrola, manipulacija i krivica.

Pročitajte kakvo ponašanje je karakteristično za toksične očeve, nadamo se da se nećete prepoznati u sledećim redovima.

1. Toksični otac poredi dete sa braćom ili sestrama

Deca su odvojene, autentične ličnosti i ne treba ih međusobno porediti, jer ih na taj način okrećete jedno protiv drugog, čineći da se osećaju nesigurno, piše purewow.com.

Iako je ovo jedno od ponašanja koja se smatra toksičnim, mnoga deca u Srbiji odrastala su (neka i dalje odrastaju) slušajući komentare od roditelja, poput: "Sestra ti je bila odličan učenik, a ti..." ili, na primer, "Brat ti je odličan u fudbalu, a ti ništa ne znaš".

2. Ne poštuje granice

I deca imaju pravo na svoje lične granice i svoj lični prostor, pa tako nije baš poželjno da otac, recimo, upadne svojim tinejdžerima u sobu bez kucanja.

3. Misli da je uvek u pravu

Toksični otac ima loše mišljenje o svakom drugu/drugarici svoje dece, o njihovim interesovanjima i manje-više svemu ostalom i u svom stavu ne popušta ni milimetar. Da i ne pominjemo da kada deca malo odrastu, ovakav otac obavezno ima loše mišljenje o svim njihovim momcima/devojkama, karijerama kojim žele da se bave... Ukoliko to nije baš sasvim toksični otac, definitivno ide ka tome.

4. Stalno izigrava žrtvu

Karakteristično za toksično ponašanje je da osoba krivi druge za sopstvena osećanja, pa se tako, recimo, toksični otac ljuti ako dete ne želi u određenom trenutku da ga zagrli ili, kada su deca već odrasla, ako, na primer, ne žele da provedu neki praznik sa roditeljima već sa društvom.

5. Nikada nije zadovoljan

Kada se dete pohvali toksičnom ocu da je uradilo nešto dobro, postiglo neki rezultat, dobilo dobru ocenu, umesto pohvale, ono će čuti neki komentar na temu kako je to moglo bolje. Otac koji ima toksično ponašanje nikada nije zadovoljan i koliko god se trudilo, dete jednostavno ne može da mu ugodi.

BONUS VIDEO:

Dečak rasplakao TikTok TikTok/paye_paye

(Yumama/N. Z.)