Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Emotivne ucene: Zbog čega decu ne treba terati na zagrljaje 'radi reda'

Grljenje i ljubljenje u znak pozdrava su deo naše kulture, a deca zbog njih često negodoju. Evo zbog čega ne bi trebalo ni da insistirate...

  Izvor: Foto: Shutterstock

"Krećemo, zagrli baku i deku!", rečenica je koju je svaki roditelj izgovorio nebrojeno puta. Ali istraživanja iz domena dečije psighologije pokazuju da postoje veoma dobri razlozi zbog čega ne bi trebalo da insistiramo da se naša deca grle sa bilo kim, pa čak i sa najbližima.

Gde nastaje problem?

Kada detetu kažete:"Pokupi igračke", ono to doživljava kao:"Nema veze kako se osećam u vezi sa spremanjem sobe, uradiću to da bih izbegao negativne posledice."

Povezane vesti

Kada kažete vašem detetu da nekoga zagrli ili poljubi, vi mu šaljete istu poruku. To je kao da mu kažete:"Ne interesujeme da li ti je prijatno ili nije, svakako moraš da poljubiš ili zagrliš tu osobu."

Insistiranjem da dete ostvari fizički kontakt, bezobzira na to kako se oseća, vi mu poručujete da ono ne odlučuje samo o svom telu i osećanjima. 

Takođe, veoma je pogrešno emotivno ucenjivanje dece rečenicama tipa:"Povredićeš moja osećanja, ako to ne uradiš!"

Objašnjenje

Kada dozvoljavate detetu da bira da li želi ili ne želi da ga neko zagolica ili da nekome sedne u krilo, vi na taj način učite dete da samo odlučuje o svom telu u odnosu na to koliko se oseća prijatno u određenoj situaciji. Neka vremenom dete kao pravilo usvoji da ne mora da ostavruje fizički kontakt sa ljudima sa kojima ne želi, uključujući i najbliže rođake. 

Povezane vesti

Na nesreću, deca koja misle da moraju da ostvare fizički kontakt, samo kako bi udovoljili odraslima, kasnije češće bivaju žrtve seksualnog zlostavljanja. Sa druge strane, deca koja sama biraju da li žele da ostvare kontakt i kasnije u životu odbijaju da budu fizički bliski sa osobom, ukoliko se prilikom tog kontakta ne osećaju prijatno.

Povezane vesti

Rešenja

Mnogi roditelji smatraju da je nepristojno da njihovo dete ne zagrli ili ne poljubi nekoga prilikom rastanka. Kako bi izbegli neprijatnost, oni praktično ucenjuju svoju decu, čak se i ljute:"Ali tetka dolazi samo jednom godišnje, najmanje što možeš da uradiš je da je zagrliš!" 

Međutim, mnogo je zdravije za dečiju psihu da nemaju fizički kontakt sa nekim koga ne viđaju često. 

Pokušajte ovako:"Da li bi želeo/la da zagrliš ujku pre nego što ode?", a ako vaše dete ne želi, nemojte ga forsirati. Možete pokušati sa nekim drugim pozdravom, jednako pristojnim, ali manje neprijatnim za dete:"Hoćeš li da "baciš pet" ujki?"

Detetu se uvek obraćajte na način, da mu bude jasno da može bira ili da odbije predlog: "Da li želiš da zagrliš tetku ili ćeš samo da joj mahneš?"

Objasnite detetu da su i mahanje i rukovanje jednako učtivi načini da se pozdrave sa nekim. Pričajte sa vašim detetom o situacijama kada se sreće sa starijim ljudima, i koji su sve načini na koje može da ih pozdravi. Potrudite se da usvoji lepe manire i, ako mu fizički kontakt neodgovara, uvek može pristojno nekome da se obrati uobičajenim pozdravnim ili otpozdravnim rečenicma, uz pitanja kao što su "Dobar dan", Kako ste?" ...

Povezane vesti

Objasnite detetu da, koji god način pozdrava odabere, neće biti kažnjeno.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica