Često se kaže da je tetka kao druga majka, a Duško Radović poručuje: "Mame, rađajte deci sestre, jer sestre postaju tetke, a tetke su najlepši, nezamenjivi dar svakom detinjstvu. I zaista, tetke imaju veoma važnu ulogu u životu "svojih" mališana, a posebno devojčica. Ako niste do sada razmišljali o tome koliko je dragocena tetka u životu vaše dece, možda će vam sledeći redovi otvoriti oči.

Tetka uskače kada vi "ne razumete" dete

Nijedan odnos ne može da nadmaši vezu koju imaju majka i dete, ali u nekom trenutku života taj odnos prirodno dođe u neku fazu nerazumevanja, koliko god da ste inače bliski, piše creativehealthyfamily.com. U tim situacijama tetka može mnogo da pomogne, posebno u odnosu sa devojčicama, ali i sa dečacima. Ako ima tetku, vaše dete ima nekoga kome uvek može da se obrati kada oseća da ga vi ne razumete, a vi ste s druge strane sigurni da je u pitanju osoba od poverenja.

Tetka ume da sasluša bez osude

Autorka knjige Savvy Auntie, Melani Notkin, kaže da tetke imaju sjajnu sposobnost da saslušaju decu bez osuđivanja. Koliko god da se roditelji trude da "ne polude" u određenim situacijama, ponekad je to zaista teško, pa se, recimo, nećete suzdržati da ne date neki roditeljski savet u situaciji kada dete nije spremno da to čuje. Tetka jednostavno sasluša, bez daljih "komplikacija".

Sa tetkom o svemu može da se razgovara

Kome se dete prvo okrene kada ima pitanje ili temu o kojoj mu je neprijatno da razgovara sa mamom i tatom? Pa, tetki, naravno! Baš kao što ume da sasluša bez osude, tetka ume i da odgovori na najteža dečja pitanja u vezi sa simpatijama, zaljubljivanjima, telom i drugim ličnim temama.

Zbog tetki dečaci postaju bolji ljudi

Dok se devojčice suočavaju sa pritiskom da izgledaju na određeni način, u čemu tetke mogu da pomognu i malo skinu taj pritisak, dečaci su izloženi društvenom pritisku da na određeni način tretiraju žene. Baš kao što devojčici ume da objasni da je osoba mnogo više od onoga što se vidi spolja, tako tetka ume i da pomogne dečacima da nauče kako da poštuju žene.

Tetke decu uče malim, ali važnim životnim lekcijama

Daleko od toga da roditelji ne uče decu nečemu, ali je stvar u tome da su deca previše zauzeta upijanjem onih velikih životnih lekcija koje im roditelji daju, da nekako ne stižu da od njih nauče i one manje, ali važne stvari. Tetke su tu glavne – one će, recimo, iznenada svratiti u tri popodne i odvesti dete na sladoled, i eto jedne sjajne lekcije o spontanosti.

Tetke nude čitav novi svet

Vi možda volite da obilazite muzeje i galerije, a vaša ili sestra vašeg partnera je sportski tip koji uživa u da vreme provodi u prirodi. Eto prilike da vaš mališan uživa u nekom novom iskustvu kada ode kod kod tetke na dan ili dva.

Imaju strpljenja na pretek

Čini se da tetke imaju neograničeno mnogo strpljenja za decu – verovatno zato što ne moraju da se svaki dan natežu sa njima oko oblačenja, hranjenja ili da 700 puta odgovore na isto pitanje. Šalu na stranu, ali tetke nisu svaki dan po ceo dan sa mališanima, što je sjajno jer onda kada jesu, imaju neverovatno mnogo strpljenja za njih.

Tetka zna sve tajne i čuva ih

Tetke znaju sve porodične tajne, pa tako recimo dete može od tetke da sazna više o tome kakva je mama bila kada je bila mala. A osim toga, tetke i najbolje čuvaju tajne koje im mališani povere...

Tetka je neprocenjiva jer...

Vaša ili sestra vašeg partnera je od neprocenjive važnosti za vaše dete jer će mu pružiti dodatnu dozu ljubavi i podrške kada treba, biće mu prijatelj kada mu treba savet, terapeut kada treba da sasluša bez osuđivanja, prijatelj kada mu je dosadno i želi da se igra...

Na kraju, ali ne i manje važno, tetke vaših mališana imaju važnu ulogu i u vašem životu – uvek su tu da vas podrže, saslušaju, budu vam najverniji prijatelj i vetar u leđa, zato ne zaboravite da im pokažete koliko ih volite.

BONUS VIDEO:

Koliko deca ima prosečna porodica u Kini i u Srbiji? Kineski radio Internacional

(Yumama/N. Z.)