Devojčicama je mama često najvažniji uzor, ali i tetke su veoma važne. Devojčica može da razvije jedinstven odnos sa svojom tetkom, posebno u adolescenciji, kaže stručnjak za roditeljstvo, australijski psiholog Stiven Bidulf.

Tokom detinjstva, veza između majke i ćerke je neverovatno jaka. Međutim, problem je u tome što kada devojčice postanu tinejdžerke, dolazi do perioda odbacivanja - a mnoge od njih ne žele ni na koji način da budu poput svoje majke.

Ove bolne promene u odnosu majka-ćerka su prirodan deo odrastanja. Koliko god mami bilo teško u ovom trenutku, ona će to morati da prebrodi. Devojčice počinju manje poveravaju, nisu otvorene, imaju svoj svet koji ponekad žele da bude zaštićen od mame i tate. Ali gubitak autoriteta majke ne negira činjenicu da je devojčici koja raste treba odrasla osoba sa kojom može da podeli svoje probleme i iskustva.

I tu tetka izlazi "na scenu". Ukoliko devojčica nema rođenu tetku, ovu ulogu mogu igrati stariji brat ili sestra, ili rođak jednog od roditelja, pa čak i bliska majčina prijateljica.

Zato, dok je ćerka mala, majka treba unapred da se pobrine da ona i njena tetka provode više vremena jedan na jedan, savetuje Bidulf.

Tetke su važne i predstavljau poseban izvor ljubavi i poverenja - ovo mogu da potvrde mnoge devojčice koje su odrasle uz tetku.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

Trik za lako oblačenje bodića bebama TikTok/ewanandfriends