Božićni i novogodišnji praznici nam se bliže, što znači i ukrašavanje kuće novogodišnjim nakitom, lampicama, a neretko mališani žele i vatromet, petarde, prskalice. Sve to deo je praznične atmosfere, ali može da predstavlja i opasnost po decu, zato vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da mališani budu bezbedni.

Jelka

Ukoliko imate prirodnu jelku, pazite da uvek bude zalivena kako se ne bi sušila jer će u tom slučaju iglice opadati svuda po kući, a suva jelka predstavlja i veći rizik od požara. Ako kitite veštačku jelku, pazite da ne bude u blizini nikakvog grejnog tela ili plamena, a obratite pažnju i na to da je ravnomerno rasporedite nakit, kako se drvo ne bi prevrnulo.

Pazite na plamen

Ne ostavljajte decu samu u prostoriji sa upaljenim lampicama, svećicama, kaminom ili bilo kojim drugim izvorom toplote ili plamena.

Oprezno sa dekoracijom

Svi volimo da dekorišemo kuću za praznike jer to doprinosi prazničnoj atmosferi, ali vodite računa na veličinu i vrstu dekoracije ukoliko kod kuće imate malo dete. Nemojte stavljati sitne ukrase negde gde dete može da ih dohvati i imajte na umu da sve što može da prođe kroz rolnu toalet papira predstavlja rizik od gušenja kod male dece.

Takođe, pazite na staklene i druge ukrase koji su opasni za decu.

Vatromet, prskalice, petarde

Prskalice, petarde i vatromet uglavnom su sastavni deo praznika, ali budite vrlo oprezni. Petarde mogu da budu veoma opasne i zato ne dozvolite da se nađu u rukama vaših mališana, a kada je reč o vatrometu, najbolje je da im dozvolite da gledaju samo onaj koji će šarati nebo na javnim mestima.

Ako baš rešite da uživate u vatrometu i kod kuće, bezbednije je da ga vi držite u ruci nego deca, a takođe pazite da ga usmerite dalje od kuća, ljudi, ali i suvog lišća i sličnih stvari koje se mogu zapaliti.

Iako mnogi misle da su prskalice bezbedne čak i za decu, na sajtu safekids.org savetuju da ih ipak držite podalje od mališana. Njihove ruke su kratke, a prskalice dostižu visoku temperaturu i mogle bi da ih opeku. Umesto toga, možete im kupiti na primer svetleće štapiće koji će doprineti prazničnoj atmosferi, a bezbedniji su.

Bezbedni pokloni

Većina roditelja za novogodišnje i božićne praznike svojim mališanima kupuje igračke, ali vodite računa da birate one koje su u skladu sa njihovim uzrastom. Na primer, igračke koje sadrže male, takozvane dugme baterije, nisu najbolji izbor jer te baterije predstavljaju rizik od gušenja. Pazite i na to šta kupujete partneru ili nekome od starijih ukućana, ako poklon ostavljate ispod jelke – parfemi, oštri predmeti i slične stvari mogli bi da završe u pogrešnim ručicama, piše na sajtu klinike "Mejo".

Pazite na alkohol

Sasvim je u redu ako želite da popijete čašu vina ili nekog drugog pića za praznike, samo vodite računa da piće ne bude na dohvat dečjih ruku.

Novogodišnje lampice

Raznobojne i sjajne lampice i te kako privlače pažnju mališana, zato budite posebno oprezni. Najbolje je da im ne budu na dohvat ruke jer deca mogu da ih povuku, da se zamotaju u kabl (naročito ako su u pitanju sijalice koje imaju duži kabl), a da i ne pominjemo koliko sama struja može biti opasna.

Novogodišnji i božićni praznici svakako jesu jedan od lepših perioda u godini, posebno za decu, a uz mere opreza ćete i vi biti bezbrižniji. 

BONUS VIDEO:

Kako da napravite mekanu novgoodišnju jelku za dete TikTok/tiny_waste

(Yumama/N. Z.)