Nema novogodišnjih praznika bez kićenja jelke, ni jelke bez mnoštva sijalica, lampica. Raznobojne, velike, male, za spolja, u svim oblicima i varijantama, lampice su odavno zauzele jedno od najvažnijih mesta u prazničnoj dekoraciji kako u enterijeru tako i spolja. Ipak da bi sve ostalo veselo, radosno i šareno, neophodno je da svetiljke budu i ostanu bezbedne. Pogotovu ako imate malu decu, od suštinske je važnosti, da jelka bude za vaše mališane sasvim osigurana, bez ikakvih iznenađenja.

Obratite pažnju na sledeće, kada je odabir i korišćenje lampica u pitanju.

Ne koristite električna svetla na metalnom drvetu

Ova kombinacija predstavlja opasnost od strujnog udara i požara. Ukrasite ovu jelku ornamentima, vencem ili šljokicama, ali ništa što treba da bude uključeno.

Ne ostavljajte upaljena svetla preko noći ili kada ste odsutni

Bilo da je vaša jelka živa ili veštačka, ugasite lampice na drvetu pre nego što napustite kuću ili odete u krevet. To je mali korak, ali neka vam svaki put postane navika, kako prenosi Familyhandyman. 

Plamen i jelke se ne mešaju

Vaše drvo može izgledati lepo u blizini kamina, ali oduprite se želji da ga postavite tamo. Jelke držite najmanje 3 metra od kamina, peći ili šporeta na drva kao i upaljene sveće, kvarcne peći.

Jeftine sijalice nepoznatog porekla

Budite skeptični prema sniženim božićnim lampicama i uverite se da imaju logo za testiranje bezbednosti proizvoda.

Proverite da li su se pokvarile

Mnogo stvari se može dogoditi u godini dok su ukrasi odloženi u ostavi, podrumu, tavanu. U zavisnosti od toga gde čuvate svoje novogodišnje ukrase, možete naići na oštećenja lampica. Isprobajte ih pre nego ih postavite.

Koristite unutrašnje lampice u zatvorenom i spoljašnje napolju

Čini se prilično očiglednim, ali ljudi ponekad misle da su lampice univerzalno primenljive. Nisu – osim ako nisu tako označene na pakovanju. Lampice dizajnirana za spoljašnju upotrebu su napravljena da izdrže hladne i vlažne uslove. Unutrašnja svetla su bezbednosno testirana da ne predstavljaju opasnost od požara za jelke, ali nisu dovoljno izdržljiva za spoljašnju upotrebu.

Spajalice, kukice i ekseri

Nikada ne koristite spajalice, kvačice ili eksere da okačite svetla Spajalice, kvačice i ekseri mogu da probuše božićne svetiljke i izazovu potencijalni strujni udar.

Produžni kablovi

Uverite se da su produžni kablovi u dobrom stanju i nemojte preopteretiti. Postavite ih tamo gde se neće spotaknuti i prevrnuti vašu jelku i ukrase..

Održavajte svoje živo drvo hidrirano

Ako slavite sa živom jelkom, obavezno je zalijte. U slučaju požara, suvo drvo će sagoreti mnogo brže od dobro zalivenog drveta.

(Yumama/J.D.)

BONUS VIDEO

Kako da napravite mekanu novgoodišnju jelku za dete TikTok/tiny_waste