Roditelji male dece treba da budu oprezni pri odabiru novogodišnjih ukrasa za dom, posebnu opasnost predstavljaju staklene božićne kugle, šljokice i novogodišnje lamete (tanke svetlucave tračice).

Ruski pedijatar Ismail Osmanov objasnio je koji je najbezbedniji način da okitite jelku ako imate malo dete:

"Ako je u kući malo dete, onda donji sloj novogodišnje jelke treba da bude bez igračaka i bilo kakvih ukrasa. Generalno, trebalo bi da izbegavate ukrašavanje jelke staklenim igračkama - ako su oštećeni, dete može da se poseče ili proguta komadiće stakla. U ovom slučaju postoji opasnost da se strano telo zaglavi u gastrointestinalnom traktu, a postoji i rizik od unutrašnjeg krvarenja." - prenosi portal deti.mail.ru.

"Neka igračka za jelku bude od visokokvalitetne plastike. Obratite pažnju na izgled igračaka: moraju imati ujednačenu strukturu, bez ukrasa u vidu perli i drugih sitnih delova. Novogodišnje šljokice, razni sjajevi i trakice kao što je novogodišnja lameta predstavljaju posebnu opasnost. Kada se igraju sa njima, deca mogu slučajno da udahnu delove ovih ukrasa", rekao je pedijatar Osmanov.

Prema rečima lekara, u njegovoj praksi bio je slučaj kada je trogodišnja devojčica sa znacima upale pluća primljena u bolnicu dve nedelje nakon Nove godine. Nakon niza pregleda, ispostavilo se da u bronhima deteta ima fragmenata trakica koje se nazivaju novogodišnja lameta.

"Strano telo je endoskopski uklonjeno, a dete je posle daljeg lečenja bezbedno otpušteno kući. Prema rečima njene majke, devojčica se često igrala sa novogodišnjom lametomkojom je kićena jelka, ali se ne seća napada kašlja ili trenutka udisanja stranog predmeta", dodao je Osmanov.

On je naglasio da je, ukoliko dete proguta strane predmete, potrebno što pre pozvati hitnu pomoć, a ni pod kojim uslovima ga ne smeju hraniti niti nalivati vodom do dolaska lekara. "Ako se na jeziku vidi neki predmet, pažljivo ga uklonite, a u slučaju napada gušenja okrenite dete vertikalno, uhvatite ga za kukove i nekoliko puta protresite. Pod uticajem gravitacije strano telo se može samostalno evakuisati", objasnio je pedijatar.

BONUS VIDEO:

Novogodišnja jelka od lisnatog testa  Instagram/ taste_happiiness

(Yumama/T.A.S.)