Najčešće, ako se veza raspadne, dete ostaje kod majke. Međutim, dešava se i suprotno: Vladimir Fedulin iz Rusije sam podiže svoju malu ćerku. Mladi otac je odrastao u sirotištu i ne želi istu budućnost za svoje dete - u svemu je postao glavni i jedini oslonac devojčice Anje.

Vladimir ima 27 godina. Odrastao je bez roditelja – dete im je oduzeto zbog alkohola, a prvi put je otišao u sirotište kada je imao pet meseci. "Ukupno sam posetio tri takve institucije. Posle sam se zaposlio kao kuvar u tehničkoj školi i počeo je odrasli život - sa poslom, vezama i detetom." - ispričao je Vladimir za 29.ru.

Video je svoje roditelje nakon sirotišta i čak je pokušao da održi odnose sa njima. Nije uspelo." Ne komuniciram sa roditeljima, ali sam ih nedavno video. „Otac me nije odmah prepoznao, ali je majka rekla: "Kako si se promenio!" Pitao sam da li znaju da već imaju unuku? "Da, znamo." Odnosno, nije bilo ni radosti ni tuge. A onda sam upoznao majku sa ćerkom dok sam šetao. I bila je iznenađena: "Jao, koliko već ima godina!"

To je sve. Nema babe i dede – ni na njegovoj strani ni na strani bivše devojke – nema pomočnika. Anjina majka je takođe siroče. Već kao odrasla osoba, Vladimir je saznao za svog brata i sestru - imaju istog oca, ali različite majke.

"U početku to nisam znao, niko mi nije pričao o rođacima. Moj brat sada živi u Moskovskoj oblasti. A moja sestra je u Severodvinsku, ona takođe ima porodicu, a takođe mi pomaže oko ćerke kad god je to moguće. Neću biti bezobrazan – odlično razumem da je veoma zauzeta", kaže Vladimir.

"Očigledno sam ja sazreo, ali ona nije."

Vladimir je upoznao majku deteta nakon sirotišta. Neko vreme su živeli zajedno, par je dobio ćerku Anju. Bilo je mnogo svađa, devojka je volela da pije, odnos se pogoršao i nije se mogao spasiti. Tata i ćerka su živeli bez majke dok je devojčica još veoma mala. Vladimir kaže da se tada čak plašio da je podigne u naručje – tako mu je delovala krhko.

"Jasno je da kada upoznate voljenu osobu, planirate da provedete ceo život sa njim. Nisam planirao da budem sam sa detetom. Raskinuli smo jer smo imali tešku vezu. Svađali smo se, ona je otišla, pa se vratila, opet otišla, opet se vratila. Ja sam maksimalno strpljiv, svaki put sam praštao. Sve do trenutka kada sam shvatio da je dosta."

Finansijska situacija porodice u to vreme takođe nije bila najbolja. Mladi otac je primao devet hiljada rubalja mesečno kao isplatu za decu od 0 do 1,5 godine, a majka je bila na porodiljskom odsustvu i primala je isplate za dete. Kako Vladimir kaže, većinu novca je potrošila na sebe. Slaže se da su njihovu vezu uništili kućni problemi, finansijski problemi i zavisnosti njegove žene.

Kasnije je Vladimir otišao na sud da ograniči prava Anjine majke. Proces je trajao skoro godinu dana, a na kraju je sud stao na njegovu stranu - devojci su oduzeta prava na ćerku. Prema njegovim rečima, bili su to veoma teški, nervozni dani. Istovremeno, Vladimir ne zabranjuje majci da vidi Anju - tvrdi da nije postavio takav uslov.

"Ja sam, po svemu sudeći, sazreo, a ona nije. Shvatam da su moji roditelji isti, i ne želim takvu sudbinu sebi i svom detetu."

"Sav novac je otišao detetu"
Ćerka Anja je rođena kada je Vladimir imao 25 godina. Sada njena ćerka već ima godinu i sedam meseci, ide u vrtić, može da izgovori nekoliko reči i počinje da pokazuje karakter. Nedavno je devojčica krštena.

"Kratko je zovem Njuta, jer mi se više sviđa. Tek kad se naljutim kažem: "Anja Vladimirovna!" Postalo je teško odgajati je, s obzirom na to da to radim sam. Ona već kaže "tata", "ujak", "tetka", "baka", "mama", "kika" - ovo je naša "maca".

Vladimir kaže da mu se rođenjem ćerke život mnogo promenio. Prestao je da puši, bavi se sportom i mnogo vremena posvećuje Anji i njenom zdravlju. Nakon što je majka devojčice otišla, on je sam napustio posao i počeo da ostane kod kuće sa svojom ćerkom. Do nedavno su živeli samo od pomoći države.

"U početku je bilo teško - nije bilo dovoljno novca za sve. Sav novac otišao je detetu što je više moguće.

"To su pelene, formula, portikle, odeća, haljine, hulahopke. Meso koje je koštalo oko dve hiljade mesečno. Početna faza je bila mnogo teža: prvi zubi, nedostatak sna, prehlade. A noću se budio i hranio... Sad je lakše", uzdiše otac.

"Vrtić je, hvala Bogu, besplatan"

Jednosoban stan u kome živi mala porodica ocu je dodeljen iz fleksibilnog fonda kao siročetu - tu su već tri godine. Vladimir bi da ga privatizuje, ali to još ne može da se uradi, ima komunalne dugove.

"Raspoređujem finansije da ih ima svuda. Odnosno, kupujte pelene, hranu, plaćajte kiriju. Ne možete štedjeti na hrani: prioritet je da dete uvek bude sito. Najviše štedim na stanu - plaćam minimalac. Planiram da plaćam malo po malo, ali stabilno - i da se smanji dug i da se spale penali. Ranije je bilo još skuplje, ali sam ugradio brojila. A vrtić je, hvala Bogu, besplatan, jer ja imam status siromašnih", objašnjava Vladimir iz Rusije.

Otac takođe koristi socijalnu pomoć, koja se dodeljuje deci mlađoj od tri godine: tako je kupio hodalicu i druge neophodne stvari za Anju. Sa dolaskom posla, nada se da će se pobrinuti da i njegovoj ćerki i njemu njemu ništa ne treba.

Nakon objave u ruskim medijima, Vladimiru su ljudi počeli da pomažu - da donose odeću, igračke, pa čak i hranu za njegovu ćerku Anju, neki su pomogli novcem, drugi su ponudili posao. Samohrani otac priznaje da nije ni očekivao takvu reakciju - bilo je to prijatno iznenađenje.

Vladimir je našao posao. Trenutno je na stažiranju kao operater u kompaniji za iznajmljivanje automobila.

"Otišao sam u prodavnicu i sreo jednog čoveka", dolazi autom i pita: "Jesi li ti Vladimir? Tražio sam te, ali nisam mogao da te nađem na društvenim mrežama. Želeo bih da vam pomognem u vašem poslu". Pristao sam i rekao da sam bukvalno sutradan spreman da dođem na praksu. Operater je za mene nova profesija: treba da zovete ljude i radite sa aplikacijama na računaru. Sviđa mi se ekipa, i u principu mi se sviđa rad. Ima mnogo novih informacija, ali pokušavam da razumem proces." Vladimir je pre rođenja ćerke radio kao kuvar, radnik u sirotištu i čuvar.

(Yumama)

BONUS VIDEO:

SAMOHRANI OTAC: Kurir TV