Da postoji jedna reč kojom se mogu opisati majke, sebične sigurno ne bi bile jedna od njih. To je sigurno!

Ovo je ispovest jedne sebične majka troje dece, poreklom iz Litvanije, koja je otkrila da briga o sebi i vreme koje posveti samo onome što voli i prija joj da radi sama, zapravo je čini srećnijom osobom, koja mnogo više zadovoljna znači deci i porodici.

"Kao mama, mogu da vas uverim da većina majki više ni ne zna šta znači biti sebičan. Automatski prvo razmišljamo o tome da zadovoljimo potrebe svih u kući i samo ako ima više vremena, izdvojićemo nekoliko minuta da poklonimo sebi malo ljubavi.

Problem je u tome što obično na kraju dana više nemamo ni vremena ni energije za bilo šta.

Borila sam se sa problemom što ne volim sebe, duže vreme, dok nisam odlučila da nisam dobra majka, žena, prijatelj i uopšte ljudsko biće ako ne budem - malo sebična.

Od tada, usvojila sam ove navike, koje mi prijaju i

1. Deo jutarnje rutine posvećujem samo sebi. Ustati pre svih ostalih je ključ (čak i ako imate bebu). Započnite dan onako kako želite. Da li je to topli dugi tuš, masaža esencijalnim uljem, šolja kafe (koja je gotova dok je još topla), nekoliko minuta za meditaciju ili knjigu? Vi birate, ono što najviše volite.


2. Postala sam minimalista. Jeste li čuli za to? Ova stvar je sjajna. Postepeno se pretvaram u osobu kojoj ne treba gomila stvari, koje samo stvaraju nered i stalno moram da ih sklanjam, pospremam ili čistim. Manje odeće, manje stvari po kući, manje svega što me iscpljuje i deo je impulsivnih kupovina, koje mi samo koštaju snage i novca. Ovako imam mnogo manje muke sa neredom i pospremanjem.

3. Vežbam. Ja lično uživam u plesu, tako da kao svakodnevnu vežbu plešem. Ponekad je to ujutru pre nego što se porodica probudi, ponekad zajedno sa mojom decom. Donosi mi radost, razmrdam se i svako može da mi se pridruži, deca obožavaju da plešemo.
Mnoge studije su dokazale da su fizički aktivni ljudi srećniji i zdraviji uopšte.


4. Imam hobi, koji je prerastao u onlajn posao. Znam da samo ideja da imate hobi zvuči ludo kada imate malu decu o kojima treba da brinete. Ali verujte mi, vredi iznova pronaći i izdvojiti nekoliko sati nedeljno za svoju strast. Ako još niste sigurni koji je vaš hobi - uzmite nekoliko različitih kurseva i pronađite nešto što volite.

5. Jedem svoju hranu. Znaš tačno na šta mislim, mama. Tako je, prestanite da dovršavate tanjire svoje dece i da jedete ostatke. I ne delim uvek svoje obroke, svako jede svoje.

6. Vodim računa da uvek imam sveže cveće na trpezarijskom stolu. Ovo je samo moja glupa opsesija koja me čini zaista srećnom svaki put kada uđem u sobu i vidim cveće. Nađite vi neku sitnicu, koja i na prvi pogled vas čini srećnom.

7. Krijem se. Imam tajno mesto u kući gde me niko ne može pronaći dok se ne vratim sebi, u teškim danima. Svako ima teške momente, i bolje je da imamo sigurno mesto, makar i u kupatilu, dok se ne smirimo."

(Yumama)

BONUS VIDEO

Kako izgleda stomak mame koja je rodila trojke Instagram/candykenny2