Ponekad se čini da su mališani - krajnji majstori nereda - sve što stoji između vas i čiste kuće! Mala deca su jedinstveno oduševljena svime, uključujući i pravljenje nereda, na onaj sladak način na koji samo oni mogu da budu.

Ako imate dete u jaslicama ili u vrtiću i pokušavate da preusmerite tu želju da pravite nered kako biste odvratili detetu pažnju i uspeli da nešto očistite – u stvari, sve što treba da uradite je da pogledate majke Maja koje uključuju mališani u kućnim poslovima od samog početka, i to na zabavan način.

Od kog uzrasta deca mogu da pomažu u kućnim poslovima?

Kada je spisateljica Majkelin Duklaf posetila Jukatan, Meksiko, svakodnevno je proučavala kulturu Maja i decu koja su se dobrovoljno javila da pomažu u kućnim poslovima. Nakon razgovora sa tamošnjim majkama, shvatila je da ovakvo vaspitanje ima manje veze sa učenjem kućnih poslova, a više sa osnaživanjem dece da se bave, piše Miss7MAMA.

Upravo su spisateljica Duklef i njena dvogodišnja ćerka bili odlični kandidati za proveru teorije da se impuls "pomagača" dece može pozitivno usmeriti. Iako su naučili da određeni zadaci treba da sačekaju malo, poput čišćenja za psom u šetnji, spisateljica objašnjava kako je svoje dete podsticala da joj pomaže u pranju sudova, veša i u čišćenju. Dodaje da mala deca mogu da uspore ceo proces, ali se isplati za mnoge druge stvari.

Maje i nekoliko drugih autohtonih kultura praktikovale su ovaj pristup oduvek. Umesto da pokušavaju da kontrolišu decu, roditelji sarađuju sa decom. "Zapravo, deca i odrasli zajedno postižu cilj. Roditelji vode decu od početka i vode ih pozitivnim primerom", kaže Barbara Rogof, psiholog iz Kalifornije koja već 30 godina proučava kulturu Maja.

"Takvi doprinosi su male stvari i ne pomažu mi baš. Ali vidim da moja ćerka uči nešto vredno - ljubav prema timskom radu i saradnji", kaže pisac. Nakon što je isprobala ovaj zanimljiv pristup kod kuće, naučila je da pozitivne promene mogu biti najjednostavnije stvari, poput pretvaranja kućnih poslova u zabavne aktivnosti (umesto da ih čuva za vreme kada mališani dremaju) ili uključivanja male pomoći dece u veće aktivnosti. (kao da vam dete drži kantu za smeće dok mete ili vam pomaže da spojite iste čarape dok radite veći posao).

Mnogi stručnjaci odavno naglašavaju da deca cene odgovornost. Sva deca žele sebe da vide kao sposobnu – za svoje samopouzdanje, ali i za smisao u svakodnevnom životu. Autoru Duklefu praktikovanje ove metode pomoglo joj je da svoju kuću održi čistijom, ali što je još važnije, njena ćerka je uzbuđena što će učestvovati i biti uključena u "velike poslove".

(Miss7MAMA/Yumama)

BONUS VIDEO:

KAKO UKLONITI FLEKE OD VODE NA POLICI I STOLU Instagram/kjg_home