Odnos između svekrva i snaja, mami i baka, ćesto predstavlja dilemu u mnogim porodicama. Dok je negde sve mirno i složno, baš kako treba da bude, u nekim porodicama vlada nesklad. Bake često misle da mogu mnogo bolje nego mame jer imaju više iskustva, a mame ne vole kada im se mešaju. Kako prevazići ovaj jaz?

Jednu takvu dilemu, odnosno pitanje, na ruskom forumu postavila je jedna mama koja se razvela, a kada njena deca provode dan kod njihove bake, njene bivše svekrve, vraćaju se kući sa puno ružnih reči za svoju mamu kojima ih baka uči.

"Bivša svekrva stalno pred mojom decom govori ružne stvari o meni. Stariji mi sve javlja, a mlađi kao papagaj ponavlja: ​​"Mama te ne hrani dobro". Kako da odgovorim na ovo? Prema mom mišljenju ovo ne bi smela da radi nijedna baka."

Evo kako je mami odgovorila porodična psihološkinja Lina Kogan-Lerner:

"Razvod dovodi do potrebe da se ponovo izgrade odnosi sa rođacima, uključujući baku i dedu . I veoma je važno da se između dve porodice koje učestvuju u podizanju deteta – porodice majke i porodice oca – postignu sporazumi o suštinskim pitanjima.

Neretko, u situaciji razvoda, bake staju na stranu svog deteta - razvedenog muža ili žene. U ovom slučaju, deca mogu da slušaju veoma neprijatne komentare o svojim roditeljima.

Činjenica da vaša bivša svekrva govori ružne stvari o vama u vašem odsustvu može biti dokaz njene ogorčenosti prema. Ali kada vaša deca čuju ove neprijatne komentare, doživljavaju ono što psihologija naziva "sukobom lojalnosti". S jedne strane, malo dete ne može ništa da se suprotstavi negativnim izjavama koje čuje od svoje bake; s druge strane, ne reagujući ni na koji način na ove reči, oseća se krivim pred svojom majkom.

Vaša želja da promenite trenutnu situaciju je vrlo razumljiva. Ovde je važno razdvojiti odnos između vas i vaše bivše svekrve i odnos vaše dece i njihove bake. Preporučljivo je da o situaciji koja vas muči razgovarate sa bivšim mužem i, možda, nakon toga razgovarate sa njegovom majkom.Važno je da vaša bivša svekrva od vas oboje čuje da zaista cenite njenu brigu za unuke, ali insistirajte da sve svoje pritužbe razgovara direktno sa vama ili sa svojim sinom, a ne sa decom. Čini se da vi i vaš bivši muž imate iskustva u donošenju zajedničkih odluka nakon razvoda: dogovorili ste se o učestalosti poseta, o tome gde će deca provoditi vreme sa tatom. Možda će vam ovo iskustvo pomoći da razgovarate o trenutnoj situaciji i pronađete najbolji način da svoju viziju situacije prenesete bivšoj svekrvi."

(Yumama)

BONUS VIDEO: 

MAMA I TATA MI NIŠTA NISU SREĐIVALI, ŠTO SE NE MOŽE REĆI ZA SVAKOGA! Iva Štrljić otvoreno o kolegama koji su deca poznatih glumaca Kurir televizi