Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI RODITELJI ZAISTA VOLE SVAKO DETE PODJEDNAKO ILI IMAJU OMILJENO: Kada ih je troje, ovom je najteže!

Da li roditelji više vole mlađe ili starije dete ili je ipak uvek podjednako - psihoterapit otkriva koje dete u velikim porodicama postaje samostalnije!

 Da li roditelji svu decu vole podjednako. Izvor: Shutterstock

Dok mnogi zbunjuju decu pitanjima "Koga više voliš - mamu ili tatu?", roditelje niko ne pita koje dete najviše voli jer se podrazumeva da ih sve voli podjednako. Da li je to zaista tako?

Da li mama isto voli dete koje ima 12 godina, kao bebu od 3 meseca? Da li redosled rođenja utiče na pažnju koje roditelji poklanjaju deci? Sve to je otkrila MartinaŠmitran, psihoterapeut i socijalni pedagog za emisiju "Jutro" na TV Prvoj.

"Mi smo kao ljudi različiti i nikad na istu situaciju, tako ni na različito dete ne možemo da reagujemo isto. Najpre vreme rođenje deteta je različito. Kada se prvo dete rodi, mi smormladi roditelji i nemamo iskustvo kako je to biti roditelj, možda imamo neke ideje - "ja ću da budem bolji roditelj nego što su meni bili moji". Tu postoje različite psihološke projekcije, a svako sledeće dete podrazumeva neko novo razdoblje, neki naš drugačiji razvojni status. Mi smo već neko vreme sa partnerom, možda smo umorniji, možda smo još prisniji. Zatim postoje razlozi finansijske prirode, a mi smo bili negde nesređeni finansijski, pa smo bili više fokusirani na sigurnost, a manje na dete ili možda više na dete... Tako da postoje različiti faktori i okolnosti koje nam ne omogućavaju da mi uvek imamo isti odnos ni prema detetu, ni prema samom sebi. Zato se možda dešava da mi razlilčito reagujemo na dete." - objasnila je psihoteraputkinja.

U porodici sa više dece, Martina Šmitran je istakla da roditelji vole svu decu, samo se svakom detetu različito pristupa, kao i da je srednje dete često u najizazovnijem položaju:

"Redosled rođenja deteta je izuzetno važan. Prvo dete je uglavnom glavna zvezda porodice, baka, deka... I onda kada se desi drugo dete, zapravo ta pozornost se smanjuje. Kod porodica sa više dece, specifično je da uvek kažu srednjem detetu je najteže. Zašto? Zato što mora da se zapravo povinuje autoritetu starijeg deteta i da bude stalno u takmičenju sa najmlađim detetom koje se zapravo favorizije, jer kako možeš toj slatkoći bebe da konkurišeš. Zato se kaže da je sednje dete najsamostalnije i u sebi zapravo otvori neke veštine kako bi konkurisao i tom najstarijem bratu i najmlađem. Na taj način zapravo i roditelj - mi decu volimo isto, ali tretman deteta nikada nije isti." - ističe psihoteraputkinja.

Ako i vi imate mišljenej na ovu temu, popunite anketu ispod! 

(Yumama)

 BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:02
PSIHOLOG ŠOKIRAO IZJAVOM: Svaka porodica u Srbiji je DISFUNKCIONALNA! Ukazao na koren problema dece: S KIM SE TI DRUŽE TAKMIČIŠ!
Izvor: Kurir televizia
Izvor: Kurir televizia

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica