Svi znamo za osiguravanje utičnica kada dete prohoda ili počne da puže, kao i da ne treba držati u blizini deteta hemikalije, lekove i oštre predmete, a evo na koje još stvari, često ih smatramo bezazlenim, treba da držite što dalje od vaših mališana. Navedene stvari skoro svako ima u kući, a za one koje su neophodne, važno je da pronađete bezbedno rešenje.

1. Sto za presvlačenje beba - Sa takvog stola mogu pasti čak i novorođenčad koja još ne znaju da se prevrću, a posebno mališani koji su počeli da pužu. Možete kupiti sto sa ugrađenim sigurnosnim pojasevima koji fiksiraju položaj tela bebe dok joj menjate pelenu. Ali najpouzdaniji način da izbegnete nevolje jeste da držite bebu tokom promene pelena slobodnom rukom. I, naravno, nikada ne ostavljajte bebu samu na stolu za presvlačenje.

2. Bilo koji teški predmet iznad kreveta ili iznad stola za presvlačenje - To može biti slika koja visi na zidu u ramu, polica sa knjigama, keramička figurica koja stoji na ivici police itd.

3. Nameštaj na pogrešnom mestu - Uverite se da u blizini prozora nema stolica, fotelja, stolova - jednom rečju, svega na šta dete može da se popne da bi se približilo prozoru ili izlazu na terasu.

4. Roletne na kanapu ili kaiševima - Ako su lako dostupne, dete se može slučajno zapetljati u viseći konopac ili lanac, u najgorem slučaju može doći do davljenja.

5. Nestabilan nameštaj - Obavezno pričvrstite sve visoke ili nestabilne komade nameštaja, uključujući police, ormare, televizore sa ravnim ekranom, za zid ili za podlogu, jer postoji rizik da će ih "mali penjači" prevrnuti.

6. Mašina za pranje sudova - Ne držite oštre predmete na donjim policama u mašini i držite deterdžente podalje, najbolje u zaključanom ormariću na gornjoj polici. Takođe je bolje zatvoriti mašinu za pranje sudova kada je ne koristite.

7. Šporet - Ako je pogrešno postavljen (na primer, pod blagim nagibom), lonac vruće supe može pasti sa njega. Za svaki slučaj pokušajte da kuvate na udaljenim ringlama. Nemojte kuvati sa bebom u naručju ili kada beba puzi ili šeta po kuһinji. Ne dozvolite deci da otvaraju rernu.

8. Torbe - Sve kozmetičke torbe, nesesere, rančeve i tašne koje vi ili vaši gosti unesete u kuću mogu sadržati predmete koji su opasni za dete - lekove, novčiće, kozmetiku itd. Uvek ih stavljajte u orman tako da dete ne može da dođe do njiһ.

9. Sedišta za kupanje - Sedišta za kupanje za bebe ostavljaju lažan utisak da je beba bezbedna. Ali u stvarnosti to nije tako: postoje slučajevi kada su se deca udavila klizeći u vodu. Nikada ne ostavljajte dete u kupatilu bez nadzora.

Izvor: Yumama