Priznati svoje greške je često izuzetno teško, posebno kada se radi o roditeljtsvu. Većina roditelja se uvek trudi da da sve od sebe kako bi odgajili i vaspitali zdravu i srećnu decu, ali često na tom putu možemo doneti i pogrešne odluke i procen, kako za dete, tako i za sebe. Ljudski je grešiti, ali je važno da nikada ne prestanemo da se trudimo, da se ne stidimo da zatražimo pomoć kada nam je potrebna i kada pogrešimo, da budemo spremni da tu grešku i ispravimo.

Jedna mama Darija podelila je svoju priču i istakla kojih 7 grešaka je pravila nakon rođenja ćerke, a njene reči će možda pomoći mnogim budućim i trenutnim majkama:

1. Mislila sam da će ljubav i dobro uhodano dojenje biti dovoljni za podizanje deteta, a sve ostalo će se srediti. Ispostavilo se da su nam potrebna i znanja o tome kako se brinuti o detetu, kako se ponašati sa njim, šta je normalno, a šta nije normalno. I puno snage, moralne i fizičke - kada iz dana u dan osećate samo umor, razdraženost i želju da budete sami i u tišini. Nepripremljena sam ušla u majčinstvo, a sada bih puno više čitala, savetovala se sa stručnjacima, informisala.

2. Čitala sam objave i savete na forumima i grupama na društvenim mrežama umesto da čitam specijalizovane članke i knjige, konsultujem lekare i stručnjake. Za sve svoje dileme konsultovala sam Internet, a tamo sam nailazila na razne savete. Neki su me ohrabrivali da to nije ništa, a trebalo je da reagujem, a neki su me zastrašivali i izazivali u meni osećaj straha i panike. Prošlo je puno vremena dok nisam shvatila da ovo samo utiče loše na moje mentalno zdravlje i dodatno me stavlja u stanje konfuzije.

3. Previše sam forsirala sebe da budem idealna majka - Imam prijateljice koje su "fontane" za mleko, gurui za spavanje, kraljice u sprečavanju prehlade kod dece i još uvek uspevaju da budu sjajni šefovi na poslu i zavodnice, a onda sam se pitala - šta je sa mnom? Teturam kroz dan u kofeinskoj izmaglici, obavljajući osrednji posao u većini stvari, uključujući roditeljstvo. Istina je da trava nije uvek zelenija na drugoj strani i da ne mogu da postignem svakog dana baš sve da bi po merilima bila "savršene" mame. Ali sam uvek tu za svoje dete i dajems ve od sebe da znam šta mu je potrebno, kako diše.

4. Upoređivala sam svoje dete sa drugom decom - Ovo zaista zvuči grozno, ali ako ste kao ja nesigurni u sebe, stalno se preispitujete. Koliko je velika tvoja beba? Kada je počela da hoda? Da li spava celu noć? Da li je progovorila? Ako svoju bebu poredite sa drugom bebom, u nekim stvarima može vam izgledati kao genije. Ali možda i neće. Svaka beba se razvija različitom brzinom i na različite načine, treba ih pustiti da rastiu i razvijaju se srećno. Poređenja su samo još jedan način da sebe izludite.

5. Retko kada sam izlazila iz kuće - Iako nije dobra ideja da svoju bebu izlažete klicama, virusima i bakterijama, to ne znači da morate ostati kod kuće prvih nekoliko meseci. Malo sunčeve svetlosti pomaže da se poveća vitamin D, a svakodnevne šetnje učiniće da se mama i beba osećaju dobro. Izlazak iz kuće može pomoći da se osećate bolje, da promentie sredinu i utiče povoljno na fizičkom i mentalnom nivou.

6. Nisam verovala svom instiktu - Najbolji savet koji sam ikada dobila jeste da ja poznajem svoju bebu bolje od bilo koga drugog. Suština je da postoji mnoštvo informacija, mnogo dobrih, dosta loših i svojstvenih samo za neku drugu decu. Duboko u sebi, znate šta je najbolje za vašu bebu. Takođe, kada se pojavi sumnja koja vas kopka u bilo kakvoj situaciji, odmah reagujte.

7. Mame često imaju običaj da razvijaju neosnovani osećaj krivice. Ono što nam ne treba je još jedan razlog da se osećamo kao da ne radimo dovoljno. U redu je ako niste proveli svaki minut svakog dana sa svojom bebom, posmatrajući svaki njen udah i treptaj. Ponekad nam je potrebna dremka ili ručak sa prijateljicom. Niste ljubitelj grčeva ili neprospavanih noći? U redu je ne biti opsednut svakom fazom. Važno je da ste tu da pružite ljubav, podršku i pomoć većinu vremena, ali i da ne zaboravite da se odmorite i ne zapostavite potpuno svoje potrebe.

Izvor: Yumama