Životna priča Danijele Kovačević (31) iz Vojvodine jedino se može izjednačiti sa nekim strašnim psihološkim hororom. Kako drugačije opisati šta joj se desilo kada se sa 17 godina porodila pa pala u budnu komu - živi s otvorenim očima, ali ne prepoznaje nikog, ne hoda, nije mogla da pomera ruke, lekari su je uz tešku muku naučili da jede, ne zna ni da ima ćerku.

Danijela se porodila u Betaniji u Novom Sadu 2009. godine i od tada je u stanju "vigilne kome". Gleda, ali može da hoda samo uz tuđu pomoć, pomera šake, ali ne i ruke, nikoga ne prepoznaje, ne može da govori, niti da se sama hrani. Roditelji se bore da plate troškove lečenja, jer smatraju da za njihovu ćerku još uvek ima nade.

Danijela 2.jpg
Facebook/Pomozimo Danijeli Kovacevic! Devojka koja se nalazi u komi sa samo 18 god/screen Danijela Kovačević

"Ne mogu da odustanem od borbe za život moje Dace. Lekari su mislili da će biti kao biljka, ali je ona ipak uspela da napreduje. Imala je sepsu nakon carskog reza i reoperisana je posle devet dana. Sutradan joj je stalo srce. Anesteziolog iz Betanije dr Stanislav Milovanović se borio za njen život, reanimirao ju je pola sata, ponovo je operisana u Kliničkom centru Vojvodine, tri dana je bila u potpunoj komi, a onda je otvorila oči", ispričala je još ranije njena majka Vesna Drašković.

Napredak je veliki, jer niko ko je doživeo ovakvu traumu ne bi mogao da ima funkcije kakve ona ima, ali joj je neophodna neurorehabilitacija kako bi se njeno stanje održalo i poboljšalo. Odlaskom na terapije u Nemačku, na kojima je bila tri meseca, njeno stanje se znatno popravilo, ali je neophodno ponoviti terapije, za koje je potreban novac, koji njena porodica nažalost nema. Danijela je trenutno kod kuće i o njoj brine njena porodica.

Danijela Kovačević sa ćerkom.jpg
Facebook/Pomozimo Danijeli Kovacevic! Devojka koja se nalazi u komi sa samo 18 god/screenshot Danijela Kovačević sa ćerkom

"Kada krećem u školu, najpre se pozdravim s mamom. Onda pitam baku da li joj je dala lek",  ispričala je devojčica koja za svojih 13 godina nikad nije videla majku u drugačijem stanju i sve vreme priča sa njom, recituje joj i peva u nadi da će dopreti do nje. Ona brine o Danijeli kao odrasla, kaže njena baka.

"Stalno me zapitkuje o stvarima koje je njena mama volela dok je bila zdrava. Prikuplja informacije o omiljenoj Danijelinoj boji, mestima na koje je volela da ide. Iščekuje njeno ozdravljenje i želi da bude spremna kada do toga dođe i da je iznenadi svim što je naučila", priča kroz suze Danijelina majka Vesna.

Danijela Kovačević.jpg
Facebook/Pomozimo Danijeli Kovacevic! Devojka koja se nalazi u komi sa samo 18 god/screenshot Apel za pomoć

Danijeli su neophodna sredstva za neurorehabilitacije u inostranstvu, medikamente, suplemente, ortopedska pomagala, kao i za putne i troškove smeštaja.

Kako da pomognemo

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Danijelu Kovačević (31). Olakšajmo Danijeli put ka ozdravljenju! Budimo humani!

Upiši 899 i pošalji SMS na 3030 (jednokratna pomoć 200 dinara)

Uplatom na dinarski račun

160-6000000795147-32

Uplatom na devizni račun

160-6000000795482-94

IBAN:

RS35160600000079548294

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Yumama/Blic)