Deca u vrtićima i predškolskim ustanovama provode dosta vremena, možda i veći deo dana, a iako svi mislimo da je posao njihovih vaspitača veoma lep i zanimljiv, moramo znati i da je vrlo odgovoran i često neprijatan. Pojedini vaspitači iz predškolskih ustanova otkrili su da se i u najranijem uzrastu susretnu sa nasilnim ponašanjem dece.

Ono što posebno zabrinjava vaspitače jeste reakcija roditelja kada im skrenu pažnju na ponašanje njihovog deteta.

"Deca od tri, četiri, pet i šest godina udaraju vaspitače, govore loše reči, uništavaju nameštaj, a kada se to prenese roditeljima, oni samo slegnu ramenima, a ponašanje dece se ne menja, kao da vaspitač koji provodi veći deo dana s njihovom decom ne govori istinu. Oni su u vrtiću nekoliko godina, tako da će vaspitači to i izdržati, ali ne znam kako roditelji ne razmišljaju da su to njihova deca, da će s njima biti ceo život i ko zna u šta će se razviti i odrasti", napisala je jedna vaspitačica na društvenim mrežama, i dodala da bi roditelji trebalo da obrate više pažnje na vaspitanje svoje dece.

Druga vaspitačica otkrila je svoje iskustvo sa decom, ali sa njihovim roditeljima:

"Roditelji prete rukovodiocima, ministarstvom, a najbučniji su oni koji se najmanje bave svojom decom. Verbalno su nasilni, glasni, neprijatni, viču na vaspitače i pred decom. Ponašaju se kao da su njihova deca jedino važna, a razlog da se razbesne je čak i ako im se niste nasmejali i dočekali dete onako kako su oni zamislili. Postoje i deca koja idu po vrtiću i govore drugoj deci da će im lupiti šamar, ali to je model ponašanja koje je dete ponelo iz kuće. Apsolutno najveću odgovornost za takvo ponašanje snosi porodica", objasnila je.

Vrtić, deca
Shutterstock Deca u vrtiću

Slobodanka Radosavljević, predsednica Saveza udruženja vaspitača Srbije, potvrđuje za Kurir da je situacija u vrtićima zabrinjavajuća, jer je sve više dece koju "ne može da sputa niko", jer će pojedini roditelj da reaguju tako da čak zahtevaju i otkaz za vaspitača.

"Ima i nekontrolisanog ponašanja roditelja, a naravno da se to reflektuje i na dete. Ima dece koja udaraju vaspitače i drugu decu, ali je čest slučaj i da se i prema svom roditelju tako ponašaju. Nažalost, roditelj je nemoćan da bilo šta uradi", navodi Radosavljevićeva i dodaje:

"Ima i primera da roditelji ne stižu da se bave svojom decom i, kad im se ukaže na problem, samo sležu ramenima. Sveukupno je manji broj takve dece i roditelja, ipak su to deca predškolskog uzrasta, čista bića. Nažalost, u našem društvu je velika kriza porodice i uopšte porodičnih odnosa. Roditelji od obaveza ne stižu da se dovoljno posvete deci. Društvo treba veću pažnju da posveti predškolskom detetu kako bismo u budućnosti dobili zdravije društvo.

Deca, vrtić
Shutterstock 

Sociologa Zoricu Mršević ova svedočenja vaspitača ne čude i smatra da je uzrok takvog ponašanja mališana roditeljska nebriga, a negde čak možda i želja da deca budu glavna među vršnjacima:

"Uče mušku decu da se biju, žensku da ogovaraju, sve sa idejom da se deca nauče da budu glavna. Umesto da tu vodeću ulogu imaju kroz sportske i školske uspehe, oni su orijentisani da želju za dominacijom izražavaju nasiljem. Pojedini roditelji namerno podstiču decu na to, kako deca rastu, rastu i oblici nasilja i bahatog ponašanja. Neki roditelji nemaju nameru da to spreče, nego smatraju da je to super, pa čak prete i vaspitačima, nastavnicima, direktorima... Time su saučesnici. Nasilnici su ta prezaštićena deca, deca moćnih roditelja", rekla je.

(Yumama/Kurir)