Jaslice i vrtić su jako važni za razvoj dece, ali i velika pomoć za roditelje. Ako imate u vidu da vaspitačice veći deo vremena tokom dana provodu sa vašim mališanom i sa još mnogo dece, treba im pomoći da lakše obavljaju svoj posao. Vlasnica i osnivač jednog privatnog vrtića Šeron Birč skrenula je pažnju koje su to stvari koji roditelji često rade, a koje vaspitačicama prave problem.

Dolazak u vrtić u pidžami

Roditelji često ujutru žure da srede decu i da na vreme krenu na posao. "Imali smo često slučaj da se deci bukvalno preko pidžame obuče odeća, ili se donji deo jednostavno na njima ostavi. Prvo, dete tako može da se previše pretopli što izaziva nervozu, drugo, vaspitačice ujutru imaju najviše posla oko prijema dece i doručka i u takvim situacijama moraju još da presvlače pojedinu decu", objasnila je Šeron.

Nenošenje rezervne odeće

Pravilo vrtića je da dete uvek ima dve-tri presvlake, ako se upiški ili pokvasi ili isprlja od hrane.Kada god se iskoristi nešto od poslate garderobe, ona se taj dan i vraća, što je važno da roditelji prate kako bi uvek poslali ako nešto fali. "Razumemo da je teško da stalno budete u toku šta deci fali i koliko garderobe imaju. Ali često se dešava da dete ostane skroz bez presvlake, i posle se roditelji bune što im se dete vraća isflekano i nepresvučeno", objasnila je.

Odugovlačenje i čavrljanje

Dete treba jednostavno dovesti i predati, bez priče i bez dugih rastanaka. Drugo, pored vašeg deteta treba još dosta njih srediti i predati isto tako drugim roditeljima. zato nema mnogo mesta za priču.

"Roditelji se najviše bune što vaspitačice ne odvoje vreme za priču sa njima. Ukoliko ih nešto zanima za dete, uvek možete da nazovete i dobijete detaljno informacije, za tako nešto nije ni mesto ni vreme kada ih dovodite i odvodite, jer tu su i druga deca.Dok predugo opraštanje deteta često se završi plačom i histerijom, zbog čega odvajanje treba da bude brzo da ga dete ne bi teško podnelo", rekla je Šeron.

Deca u vrtiću
Shutterstock Deca i vaspitačica u vrtiću

Nejavljanje da je dete bolesno

Deca su često prehlađena i bolesna, ali o tome uvek treba da obavestite vrtić. Posebno je važno ako je u pitanju zarazna bolest, kako bi osoblje vrtića moglo da pripremi i roditelje druge dece na mogućnost da se i ona razbole.

Nejavljanje ko dolazi po dete

Sve vaspitačice znaju kako izgledaju mama i tata, ali ukoliko neko drugi dolazi po vaše dete (baka, deka ili sestra), onda to treba naglasiti, kako bi se izbegle neugodne situacije usled pojave nepoznate osobe.

Nemojte da dajete doručak kući

Dete treba da se navikne na obroke u vrtiću, ukoliko vi dajete doručak ili dete nešto gricka pre dolaska, samim tim ćete im poremetiti rutinu oborka koje dobijaju u kolektivu.

Kašnjenje

Svakome se desi da ne može po dete doći ranije, ali nemojte čekati poslednji trenutak. Deca koja do kraja ostaju u vrtiću su često jako tužna. Ako se dese neke nepredviđene situacije to je uredu, ali nemojte da vam to pređe u naviku jer će se odraziti da detetovo ponašanje.

(Yumama)