Razvod je jedna od najtežih stvari za porodice, ma kad god da se dogodi. Međutim, najviše pogađa decu i to im je verovatno jedna od najvećih trauma koje će doživeti. Mladi umovi tek treba da uče o ljubavi, emocijama i privrženosti i teško se nose sa odvajanjem, posebno kada se radi o njihovim najbližim članovima porodice.

Iznenadni nedostatak kontakta i komunikacije među roditeljima, osećanje jaza koji vlada među njima i bol samohranog roditelja, samo su neki od aspekata razvoda kroz koje dete mora da prođe. Upravo o tome se ne govori često niti roditelji puno vode računa u tim dramatičnim trenucima.

Stručnjaci kažu da deca počinju da doživljavaju emocije nakon treće godine. Tada razvija bolje kognitivne sposobnosti, a ako je u toj dobi izloženo raspravama, svađama ili verbalnom i fizičkom zlostavljanju, to će na njega ostaviti dubok trag.

Psiholozi kažu da emocionalne traume uzrokovane razvodom utiču na decu svih uzrasta, ali najviše na onu između 3 i 15 godina.

"Kada dete prođe kroz pubertet, postoji više mogućnosti za prihvatanje i razumevanje razvoda", kaže dečiji psiholog.

svađa na krevetu.jpg
Shutterstock Svađa muža i žene

Mnogi stariji veruju da je bolje da se roditelji razvedu dok je dete malo jer se ono neće ničega sećati. Ali to je potpuno pogrešna pretpostavka. Dete u periodu od 3 do 5 godina može imati puno pitanja u svojoj glavi. Zanimaće ga zašto je jedan roditelj otišao, da li je ono krivo za to, da li ga tata i mama vole... Pitanja koja deca postavljaju sama sebi ostaju dugo urezana u njihov um.

Od šeste do 12. godine deca postavljaju pitanja i vrlo su znatiželjni, pa često postaju i deo svađe između roditelja.

Deci u pubertetu je izuzetno teško da uravnoteže svoje raspoloženje, ono je tada osetljivo na sve, a svađe među roditeljima ili čak razvod, mogu da ih dovedu do depresije.

Dete, plače, histeriše, nervoza_1549742135.jpg
Shutterstock Dečak plače

Savet psihologa

Ako do razvoda mora da dođe, pobrinite se da to što manje utiče na vaše dete. Objasnite mu zašto do toga mora da dođe, a ako je potrebno konsultujte i stručnjake za pomoć.

(Yumama)