Godine u kojima žena rađa svoje prvo dete se sve više pomera. Mnoge žele da se ostvare u karijeri, da imaju finansijsku stabilnost, proputuju, pa tek onda da dobiju dete. I to uopšte nije pogrešno, kao što nije pogrešno ni roditi dete u dvadesetim. Sve je stvar izbora i osećaja žene.

Samohrana majka koja je dete dobila u 50. godini odlučila je da podeli svoju priču sa svetom, a kako kaže, odluka da kasnije dobije dete je definitivno njena najbolja odluka koju je mogla da donese.

Keli Klark koja danas ima 52 godine, gradila je karijeru i uživala u putovanjima po svetu dok su njeni prijatelji osnivali porodice. Ali kada se približila 50. godini, još uvek nije imala partnera, ali je odlučila da je pravo vreme da dobije dete. Podvrgla se vantelesnoj oplodnji, i kaže kako zbog toga nije požalila ni trenutka.

Susrela se sa brojnim osudama okoline, smatrali su da je kasno da dobije dete, ali ona se na njih nije osvrtala. Osećala je da je to idealan trenutak za nju, i ostvarila se u ulozi majke.

"Ne osećam više potrebu za putovanjima i zabavom kao ranije, sada samo imam želju da gledam svaki minut odrastanja moje devojčice. Osećam se blagosloveno što imam takvo životno iskustvo koje može da mi pomogne da bolje usmerim svoju ćerku. Sigurna sam da sada mogu to bolje da uradim nego u svojim mlađim godinama. Mogu da se usresredim samo na nju jer sam zadovoljna onim što sam postigla u mladosti. Ne moram da požurujem njenu mladost kako bih mogla da nastavim sa svojom", objasnila je Keli.

Mama, dete, devojčica
Shutterstock Mama i ćerka

Ona kaže da se ne osvrće na to kako su ljudi iz njene okoline postupili, i da ne smatra da je bilo ko pogrešio.

"Svako je drugačiji. Jednostavno se tako osećam zbog toga što sam osnovala svoju malu porodicu. Niko nije u pravu, niti je ko pogrešio. Ovo je samo moje putovanje do majčinstva, i za mene je ispravno."

Keli danas ima veliku podršku prijatelja i porodice, ali na početku se susrela sa velikim otporom svoje porodice zbog odluke da postane samohrana majka sa 50 godina.

"Sada kada je moja ćerka tu, neverovatna su joj podrška, i ne mogu joj biti bolja porodica. Ne znam šta bih bez njih. Ona ima dva rođaka koji je obožavaju i koje ona obožava, fantastičnu tetku, brilijantnu baku i deku, tako da, što se mene tiče, ona je jedna vrlo srećna devojčica", zaključila je ova hrabra majka.

(Yumama)