Živimo na Novom Beogradu i dugo smo priželjkivali da u našem Bloku naprave lepo igralište za decu što se nedavno i desilo. Najveća radost je bila za mališane, zbog čega nam je park postao stalno mesto za igranje i druženje. Međutim, kako je vreme odmicalo sve više smo bili šokirani prizorom koji smo zaticali ujutru kada smo vodili decu u prak.

Imam starije dete koje je sada predškolac i mlađe od godinu ipo dana. Dok pored starijeg i nisam primećivala toliko đubreta, kada mi je devojčica prohodala i postala "mali usisivač" koji sve skuplja i ono što je najgore trpa u usta suočila sam se sa surovom istinom. Na početku smo se mi mame, dok su se deca igrala, trudile da sklonimo sve ono što može da bude opsano, kao što su stakle flaše, čepovi od piva i pikavce, međutim toga je bilo sve više. Pošto u blizini našeg parka ima dosta restorana brze hrane, vikend bude posebno užasan, jer posle noćnog provoda se jede i pije po parkovima, koji ujutru budu puni dece.

Sve ja to razumem, nisam postala ona "namćorasta" žena koja okrivljuje mlade za sve. Ali ovo treba da bude odgovornost i svest svakog pojedinca, da ne baci đubre pored klupe ili da ostavi ostatke hrane na njoj, ako je samo tri metra udaljena kanta. To se uči od malih nogu, čak i moja mala devojčica kada vidi da ja bacam đubre u kantu, krene i ona da skuplja pikavce i da ih odnosi tamo gde im je mesto. Ako može ona, može i neko ko je i napravio toliko đubreta na jednom mestu.

đubre-park.jpg
Shutterstock Đubre u parku

I dok se mi svako jutro borimo sa tim da dete nešto mahinalno ne uzme, proguta ili se povredi, zaista se osećam besno i ogorčeno zbog čega sve manje odlazim u park, koji je pre svega bio izgrađen i sređen za decu. Sada se trudim da idem tamo gde ima više travnate površine i gde je čistije, iako ne postoji tobogana i ljuljaški koje deca obožavaju.

Sve više mama se žale na isti problem i zaista imamo osećaj da se borimo sa vetrenjačama, odnosno sa hirom i neodgovornošću pojedinaca, koji sputavaju mališane da uživaju u prostoru koji toliko vole i koji je pre svega namenjen za njih. 

(Yumama)