Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA NAUČIM DETE DA POSPREMI ZA SOBOM: Mama uspešno rešila problem i otkrila gde roditelji najviše greše

Autor Sandra Krstanović

Na jako jednostavan način možete da promenite navike svoje dece i naučite ih da sređuju za sobom.

 deca-stavri-sređivanje.jpg Izvor: Shutterstock

Da li  se pronalazite u tom začaranom krugu stalnog spremanja za decom. Koliko god da se trudite da ih naučite da sklone za sobom na kraju vi to radite. Melinda Bisram je još jedna mama koja je na kraju rekla dosta i uspela da nađe način da promeni svoje navike deci. Ona je podelila savete kako je to uspela u nadi da će pomoći i drugim roditeljima.

"Svaki put kada bih išla da pospremim nered, muž bi me streljao pogledom. Ali jednostavno nisam znala šta da radim, jer sam želela da uvek sve bude na svom mestu. Ali kada sam malo bolje razmislila, shvatila sam - kome to zapravo pomaže? Deci ili meni ?Kako će ikada da nauče da pospremaju za sobom kada ja to uvek radim umesto njih?!", započela je svoju priču mama Melinda.

Postavite realna očekivanja

"Prvo i najvažnije jeste da sebi i svojoj deci postavite realna očekivanja. Naravno da bismo voleli da naša deca oponašaju naš stil čišćenja, ali u stvarnosti, dete od tri ili četiri godine verovatno neće da vrati stvari na svoje mesto baš onako kako bismo mi to hteli, i to je sasvim uredu. Pustite ih da oni slože kako misle da treba, iako to znači da ćete vi posle morati da reorganizujete stvari (kada ne gledaju), ali ovde je najvažnije da ih naučite odgovornošću u ranom uzrastu, kako bi čišćenje postala njihova rutina", savetuje Melinda.

Sve okrenite na pozitivu

"Znate one dane kada ste pod stresom pa idete po kući i gunđate. Ne zaboravite deca vas uvek posmatraju. Ako primetite da vam čišćenje uvek teško pada, ni sami neće prihvatiti tu obavezu. Zbog toga svemu pristupite sa dozom pozitive i smeha, čak i u trenucima kada vam je teško", ističe mama.

Ne pospremajte umesto njih

Ako su vaša deca još mala, jasno je da neće moći da pospreme sve sama. Umesto da pospremate za njima i pritom prigovarate, pomozite im. Pokušajte čišćenje okrenuti na aktivnost koju ćete obavljati zajedno i napravite od toga dobru zabavu.
"Ako od svoje dece stalno tražimo da pospremaju i svejedno to učinimo umesto njih, šaljemo različite signale. Neka pospremanje bude timski rad. Usmeravanje i pokazivanje gde stvari pripadaju pomoći će im da steknu naviku da to i kasnije rade sami", objašnjava Melinda.

Postavite jasna pravila

"Jedno od najvažnijih pravila koje imam kada su u pitanju moje devojčice jeste da uvek moraju da pospreme igračke kojima su se igrale pre nego što započnu novu igru sa nekim drugim stvarima. Ovo pravilo zaista deluje i mnogo olakšava posao. Nisu uvek oduševljene, ali znaju da da poštuju jer nema nove igre dok se sve ne sredi".

Vodite tablicu zadataka

"Manja deca jako su uzbuđena kada im zadate šta treba da urade u kući. Učinite ga vizualno zabavnim uz njihovu tablicu zadataka. Iako odlično funkcioniše kod mlađih, i stariji vole ovakve izazove jer se osećaju odraslo i odgovorno, a tom cilju svi težimo", poručuje za kraj Melinda.

(Yumama)

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica