Kada dobijete dete obično se više okružite prijateljicama koje imaju decu i koje mogu da vas razumeju. One treba da podržavaju tvoje uspone i padove u roditeljstvu, ali šta ako ti neka od njih izaziva stres umesto da te podržava?

Roditeljstvo, posebno kada provodite ceo dan same sa bebom, može da stvori osećaj usamnjenosti i izolovanosti. Većina novopečenih roditelja nestrpljiva je da upozna druge u istoj situaciji, kako zbog toga da bi shvatila da nisu jedini u tim problemima, tako i da razbiju monotoniju svojih dana. Ali umesto da vas 'dižu', neke mame prijateljice unose toksičnu atmosferu u prijateljstvo.

Kako da znam da li je prijateljstvo toksično?

Drugi roditelji sa decom u približnom uzrastu su u savršenoj poziciji da saosećaju sa vašom borbom i da vam pomognu da se oslobodite sumnje u sebe koju imate. Ali ako su zainteresovani da sebe veličaju, a vas ruše, zaboravite na njih.

"Toksičnost u roditeljskom prijateljstvu se može ogledati u tome da vaš prijatelj uvek odbacuje vaše izbore, postavlja pitanja o vašem detetu i njima implicira da postoji nešto manje vredno kod vašeg deteta ili govori drugima o vašim majčinskim izborima na pogrdan način", kažu stručnjaci.

Drugi znaci toksičnog prijateljstva je da deli sa drugima nešto što ste mu rekli u poverenju ili da minimizira dobre stvari koje vam se dešavaju.

Ako shvatite da oklevate da li da provedete vreme sa nekom osobom ili vam se čini da 'zaboravljate' da joj odgovorite na poruku, možda bi trebalo da ispitate vaše prijateljstvo. Provođenje vremena sa prijateljima trebalo bi da vam omogući da se osećate bolje, a ne gore.

Ako vam vreme koje provodite sa nekom osobom deluje iscrpljujuće ili vam se čini da uvek vi zadovoljavate potrebe vaše prijateljice kada pravite planove, i to su znaci upozorenja.

Mame, prijateljice, deca
Shutterstock Mame prijateljice u šetnji

Kako popraviti prijateljstvo, a kada otići?

Svako ima svoje loše dane i pravi greške, a kada ste iscrpljeni ili pod stresom, olako kažete pogrešnu stvar. Ali toksično ponašanje je obrazac, a ne jednokratna greška. Prilikom donošenja odluke da li želite da razgovarate sa prijateljicom o stvarima koje vam smetaju, napravite korak unazad i pogledajte prednosti i nedostatke prijateljstva.

Zapitajte se da li je ovo osoba kojoj su vaši interesi važni i koja vam daje savete koji su potrebni i vredni. Možete prvo pokušati da postavite granicu tako što ćete, kada počne da kritikuje vaše roditeljstvo, reći nešto poput: 'Ne treba mi savet u tome'. Ako i dalje nastavi da deli savete koji vam ne prijaju, razmislite da se udaljite, bar na neko vreme.

(Yumama)