Normalno je da su bake i deke tu da pomognu oko čuvanja dece, ali gde treba postaviti granicu.Velika je prednost kada imate najbliže koji mogu u svakom trenutku da vam ulete i pomognu oko dece, ali i to su ljudi koji imaju svoj život. Iako su tu da pomognu, to ne znači da su 24 sata na raspolaganju.

Uparvo priča ove bake (64) govori o tome.

"Nemojte pogrešno da me shvatite, ja obožavam svoje unuke, ali stvarno mi je dosta. Suprug i ja imamo dvoje odrasle ćerke. Starija ima troje dece uzrasta od 9, 18 i 21 godinu. Pomagali smo joj u odgajanju najstarije ćerke, što je uticao na moj brak. Moj muž (njen deda) stalno je tolerisao njeno loše ponašanje, mislio je da je faza koja će proći. Ostala je trudna sa 16 godina pa na sve pomažemo joj i oko našeg praunučeta, Što je previše, previše je", započela je svoju priču ova penzionerka.

Ovaj par je odgajao i unuka koji je sa njim živeo do osnovne škole. Sada je završio srednju školu i na jesen kreće na fakultet. "Žrtvovali smo svoje strpljenje, energiju, novac i besplatno čuvali decu. Naša mlađa ćerka je prošle godine dobila prekrasnu devojčicu i smatramo da i njoj treba da pomognemo, kao i starijoj ćerki. Ali mi više nismo mladi i nemamo energiju, a ni strpljenje", objasnila je baka i zatražila pomoć šta da uradi jer se sve više svađa sa suprugom.

baka-deka.jpg
Shutterstock Baka i deka pričaju na telefon

Psihološkinja Kenti Flover, sa 20 godina iskustva u području porodice i braka, smatra da je ovo pitanje zdravih granica koje treba u startu da se postave: "Prvo važno je da uspostavite realna očekivanja za svoju decu. Recite svojim ćerkama šta ste spremni da učinite i dopustite im da se prilagode novim granicama. Vaće ćerke su već dovoljno zrele da se nose za izborima koje su same napravile i posledicama koje oni nose.", objasnila je psihološkinja.

Ona je istakla da je najveći problem u tome što je kod svojih ćerki stvorila osećaj da su unuci njena deca, što nije dobro. "Morate ih pustiti da se malo i sami bore, a vi ste tu da im pomognete, a ne da živite njihov život. Morate da povratite svoj život mimo uloge bake. Planirajte putovanja, radite nešto sa suprugom što zajedno volite i naviknite decu da im niste uvek dostupni".

(Yumama)