Psiholozi tvrde da bezobzira koliko braća i sestre postanu bliski, novi član porodice ipak je šok za starije dete, a to ćete primetiti u njegovom ponašanju. Jedan par psihologa proučavao je odnose i 'efekat najstarije ćerke', a prema njima, izgleda da većina starijih sestara izrasta u odgovorne, poslušne, brižne i hitre osobe.

Za prvorođeno dete se sve menja kada u porodicu stigne drugo dete. Pre toga vaša devojčica je bila centar sveta, svi su je nosili i udovoljavali, i samo o njoj brinuli. U novoj situaciji, starije dete ponovo mora pronaći svoje mesto u porodici.

Koje su razlike u ponašanju starijeg deteta?

Mnoge devojčice se prilagode. Shvataju kako treba da deluju i na koji način treba da se ponašaju da bi i dalje bile voljene i cenjene. Postaju 'dobre devojčice'. Žele da pomognu svojim roditeljima, razvijaju instinkt za primećivanje stvari oko sebe, a zatim se potrude da nešto korisno urade.

Preuzimaju odgovornost, prvo za sebe: 'Ne brini se mama, mogu sama da se obučem', a zatim: 'Ne brini mama, ja ću paziti na njih'. Preuzimaju odgovornost, marljivost i poslušnost postaje njihova druga narav.

Deca, sport
Shutterstock Deca se igraju

Postaju praktične

Zbog brige o drugima, starije devojčice postaju praktični pojedinci. One možda nisu pokretači zabave, ali izrastaju u pažljivije žene koje ozbiljno shvataju sebe, ljude i život. Postaju jake žene!

Dan kada jedinica postane najstarija ćerka je trenutak koji ju je stavlja na drugačiji put na kom će postati odgovorna i promišljena žena na koju svi računaju.

(Yumama)