Dok gledate kako vaša devojčica raste, sigurno razmišljate kako ćete je vaspitati i koje su to lekcije koje ste naučili u životu a trebalo bi i njoj da prenesete.

Iako ne možete sprečiti svoju decu da pokušavaju drugačije, da greše i da sami izvlače pouke, ono što možete jeste da im date korisne savete.

Ovo su pet važnih lekcija koje bi majke trebalo da podele sa svojim ćerkama:

Nemoj mnogo da se brineš oko malih stvari

Kada vaša ćerka bude prvi put doživela da joj neki momak slomi srce, to će zaista boleti. Shvatite njenu bol ozbiljno, ali joj dajte do znanja da će sve biti u redu i da će to što sada oseća proći. Isto važi i za svađe sa najboljom drugaricom. Kada dobije lošu ocenu, a očekivala je bolju podsetite je kako je briljirala iz nekog drugog predmeta. Za svako razočarenje postoji razlog, ali i ohrabrenje. Najvažnije je da shvati da oko malih stvari ne vredi mnogo da se brine.

Mama i ćerka uživaju u svom vremenu
Shutterstock Mama i ćerka uživaju u svom vremenu

Radi uvek ono što voliš i tvoj trud će biti nagrađen

Svaka majka želi da njena ćerka vodi lagodan život, uživa u onom čime se bavi i ne mora da brine o novcu. Koliko god mi mislili da znamo šta je najbolje za njih, svaka osoba ipak mora da sledi sopstveni put. U tom je pogledu važno da je ne forsirate da bude nešto što nije. Podržite njene snove koliko god da se kose sa vašim viđenjem njene budućnosti. Pobrinite se da budete njena najveća motivacija čak i kada ona sama sumnja u sebe.

Budi uvek nezavisna, a sebi pronađi nekog kna koga ćeš moći da se osloniš

Veoma je važno da vaša ćerka poveruje u to da se sposobna da sama izgradi svoj život. Ako želi sama da kupi sebi stan, osnuje svoju kompaniju ili proputuje svetom, morate je uveriti da – ona to može. Ako odluči jednog dana da se skrasi važno je da je podsetite da uz sebe mora da ima osobu na koju uvek može da se osloni, a koja neće nikad sputavati njenu nezavisnost.

Mama češlja ćerku
Shutterstock Mama češlja ćerku

Drži svoje prijatelje blizu, a svoje sestre i braću još bliže

Doći će dan kada nećemo više biti fizički tu za našu decu, ali će ljubav koju smo im dali i važne lekcije ostati. Ako naučite svoju ćerku da sklapa i održava prijateljstva, kao i da učini svoj odnos sa braćom i sestrama neraskidivim, znaćete da nikad neće biti usamljena iako niste više kraj nje. Jedan od najboljih načina da je tome naučite je da budete dobar primer.

Uvek zapamti da si voljena bezuslovno i do kraja večnosti

Možda zvuči kao najmanje važna lekcija, ali kada dete zna da je bezuslovno voljeno i da ta ljubav koju mu roditelji daju nikad neće nestati, šta god ono uradilo, to je neverovatna prednost. Dok je klinka, potrudite se da joj bezbroj puta kažete da je volite, čak i kada lupa vratima od svoje sobe i prevrće očima dok vi pričate. Takođe, recite joj da ne postoji ništa na svetu što volite više od nje i da se to nikad neće promeniti. Roditeljska ljubav je ona koja nas uči kako da volimo sebe i druge u svom životu.

(Yumama)