Odnos majki i ćerka je vrlo kompleksan, ali neobjašnjivo jak. Povezanost sa majkom je sigurno nešto najvažnije u životu svake žene, bez obzira koliko godina da ima.

Odgajanje devojčica danas je veliki izazov u svetu izvrnutih vrednosti, pa su ovih 10 rečenica vredno nasleđe koje možete pokloniti svojim ćerkama.

Predivna si

U svetu u kom se više ceni spoljašnja lepota i površnost, pokažite svojim ćerkama koliko su zaista predivne kao osobe. Dajte im primere njihove lepote koja nije isključivo fizička. Recite im koliko je predivno što su tople i empatične osobe, što su svoje i što ne posustaju pod pritiskom vršnjaka. Isticanje njihove unutrašnje lepote daće im samopouzdanje da nastave da budu takve.

Dovoljna si

Verovatno ste se i same više puta osećale kao nedovoljne. Ne dozvolite da vaše devojčice upadaju u istu zamku. Uveravajte ih da su dovoljne takve kakve jesu. Ne treba da poželi da bude bolja i drugačija, da sledi nekog drugog. Neka to čuje od vas.

Telentovana si

Svaka devojčica ima neki svoj talenat, otkrij ga i podstakni ga. Neka u svakom trenutku zna da verujete u njene interese i talenat i da je podržavate u tome. Caša podrška je presudna da se dete, možda u nekom trenutku, odluči da svoj talenat pretvori u životni poziv i posao.

Mama, ćerka, dete
Shutterstock Mama i ćerka

Vrediš

Jedna od najvažnijih rečenica koju možeš da kažeš svojoj ćerki je da je ona vredna vašeg vremena i pažnje. To ćete bolje pokazati svojim delima nego rečima, ali važno je da to i govorite. Pogledajte svoju devojčicu u oči, uzmite je za ruku i govorite joj iz srca.

Pametna si

Ocene nisu i ne smeju da budu merilo nečije inteligencije. Vaša devojčica ne mora da bude odlična u svakom predmetu da biste pohvalili njen uspeh. Fokusirajte se na njene veštine rešavanja problema, kreativno razmišljanje, različite interese kada je hvalite. Neka vaš glas koji joj govori da je pametna bude glasniji od unutrašnjeg i svih drugih glasova koji govore suprotno.

Ne brini previše

Anksiozne dece je sve više i zato je važno da vaša ćerka od početka zna da je u redu da bude zabrinuta, ali da neke stvari ne treba previše da je brinu. Stres nas crpi i krade nam radost. Naučite svoje devojčice kako da se nose sa njim kako bi im u budućnosti bilo lakše.

Tvoja jedinstvenost je tvoja snaga

Naučite svoju devojčicu da se nikada ne umanjuje samo kako bi negde pripadala. Moguće je da će se ponekad isticati i da joj to neće uvek biti ugodno, ali vredeće da ostane dosledna sebe. Žene koje su prihvaćene onakvim kakve jesu žive srećnije.

Mama, ćerka, dete, cveće
Shutterstock Mama i ćerka

U redu je pokazati emocije

Vaša devojčica treba da zna da su sve emocije dobre i da je u redu da ih pokaže. Takođe, važno je da je naučite da je kontrola tih emocija jednako važna. Kontrolisanje sopstvenih emocija pomoći će joj da ostane mentalno zdrava.

Samo napred

Ne dozvolite da strahovi od neuspeha spreče vašu devojčicu da ide za svojim snovima. Pomozite joj da razume kako ono što drugi misle nije važnije od onoga što ona želi i misli da može. Neuspeh je deo svakog puta i ne treba od njega da pravimo dramu. On je naš veliki učitelj i podsticaj za nove pokušaje.

Volim te

Iako se ove rečenice čine kao nešto što se podrazumeva, pobrinite se da ih vaša devojčica čuje svaki dan. Ponekad možete spomenuti neke sitnice koje volite kod njih, a ponekad joj to napišite na papirić koji ćete ostaviti u njenoj sobi ili školskoj pernici. Važno je da u svakom trenutku zna da je voljena.

(Yumama)