Glumica Kejt Hadson uživala je u opuštenoj šetnji Njujorkom sa svojom trogodišnjom ćerkom Reni Rouz. To ništa ne bi bilo neobično da nije objavila sliku na Instagramu kako svoje već veliko dete vozi u kolicima.

"Neko postaje mala gradska devojka ", napisala je u objavi.

Na slici se vidi njena ćerkica koja žmuri na suncu i smeši se kameri. Čini se da je presrećna što provodi vreme sa mamom.

Međutim, mnogi pratioci oštro su zamerili glumici što tako veliko dete vozi u kolicima.

"Prevelika je za kolica", napisala je jedna osoba.

Neki komentari su bili previše surovi:

"Njene noge nisu slomljene. Hodaj malo, devojčice".

Bili su i oni koju su je branili.

"Kolica su vrlo važan dodatak kad živite u gradu, pogotovo ako je vruć dan. Kejt, svaka će vam majka reći da radite ono što odgovara vašem detetu i vama. Radite sve što vam olakšava život."

Glumica nije jedina poznata ličnost koja praktikuje ove metode. Starleta srpskog porekla Koko Ostin je takođe podelila sliku gde šestogodišnju ćerku vozi u kolicima.

Što kažu stručnjaci?

Nekada je vožnja deteta u kolicima starijeg od 3 godine bio izuzetak, a danas je ono postalo pravilo. Za roditelje beba i male dece, kolica su jedan od najvažnijih stvari. Neki ne mogu zamisliti porodični izlet u zoološki vrt ili odlazak u prirodu, a da ne ponesu sa sobom kolica.

Ali stručnjaci smatraju da ako dete može samostalno hodati, obično između 2 i 3 godine, prekomerna upotreba kolica može ometati fizički razvoj. Američka pedijatrijska akademija navodi da je korištenje kolica prikladna za bebe i da bi se sa njihovom upotrebom trebalo prestati do 3. godine starosti deteta. Pedijatri takođe upozoravaju na preteranu upotrebu kolica.

Prema rečima pedijatra roditelji moraju prihvatiti ideju da je „detinjstvo ovladavanje okolinom, pa ako roditelji ne dopuštaju svojoj deci da izađu i istražuju dalje od svojih kolica, oni podstiču sedeći način života što izaziva rizik od razvoja gojaznost kod deteta.

Istraživanja pokazuju da je za malu decu veoma važno da što ranije počnu biti aktivna. Naime, veća je verovatnoća da će tako razviti zdravi obrazac aktivnosti koji će se nastaviti i u starijem uzrastu.

(Yumama)