Ne postoji pravi odgovor na večitu dilemu roditelja da li je bolje da deca budu približnog uzrasta ili sačekati da jedno dete bude dovoljno zrelo da bi prihvatilo batu ili seku.

Roditeljstvo različito pristupa toj temi i idelane kombinacije nema, ali ovo su neki razlozi zašto je veća razlika u uzrastu dece bolja.

Starije dete će bolje razumeti situaciju

Kad je prvo dete malo starije i zrelije, bolje će razumeti celi koncept brige oko bebe. Manje su šanse da će se starije dete osećati izostavljeno po dolasku novog člana i verovatno je da će poštovati bebine potrebe.

sestra i beba.jpg
Shutterstock Seka i bata

I mlađe dete će dobiti jednaku pažnju roditelja

Vreme provedeno grleći se i mazeći na kauču, šetnje u prirodi, igre na podu, sve su to predivni trenuci u kojima se roditelji povezuju sa decom. Što je veća razlika među decom, imaćete više mogućnosti i vremena da pažnju poklonite i mlađem detetu. Starije dete već ima neki svoj život (drugari, sport, škola), što znači da će veći deo dana biti "okupiran svojim obavezama". Za to vreme vama će biti lakše da se posvetite mlađem detetu.

Starije dete postaje samostalnije

Starije dete već dosta toga može samostalno da uradi, što je jedna birga manje. To su situacije, složićete se, koje mnogo olakšavaju život sa više dece.Na starije dete možete se osloniti i kad vam zatreba pomoć oko mlađeg deteta, važno je samo tu podršku ne iskorišćavati i zapamtiti da vaše starije dete nije roditelj mlađemu.

Bićete odmorniji

Za razliku od roditelja čija su deca sličnog uzrasta, imaćete vremena za više sna pre nego što nova beba dođe. San vašeg starijeg deteta će se poboljšati, a vi ćete imati više prilike za odmaranje i tokom trudnoće.

Manje svađanja među decom

Deca sličnog uzrasta više se svađaju, a što je veća razlika među njima, manje su šanse da će se takmičiti. Starije dete osećaće se kao mali učitelj mlađem detetu i ta uloga će mu imponovati. S razlikom u godinama dolaze i različiti interesi pa će se igrati i drugačijim igračkama i neće biti toliko drame oko toga ko je kome šta uzeo.

(Yumama)