Izbor imena je vrlo važan, i to najbolje znaju buduće mame i tate koji se u ovim trenucima dvoume koje izabrati. Mnogi biraju tradicionalna imena, neki pak svojoj deci daju ime po životinjama kako bi im preneli snagu i jačinu, a neki biraju moderna ili strana imena.

Međutim, neka srpska imena prešla su granice naše zemlje. Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske svake godine objavljuje statistički prikaz za prethodnu godinu, u kome navodi po 50 napopularnija imena za devojčice i dečake.

Zanimljivo je da su se kao najčešća tri imena pojavila ona koja su u Srbiji godinama popularna, pa mali naslednici i naslednice nose baš njih.

Vid

Ime Vid izvedeno je iz latinske reči vita, što znači život. Značenje je raznoliko, ali se veruje da je najpribližnije značenje imena "onaj koji voli da poogne" i "onaj koji sve vidi i sve može".

U nekim tumačenjima se navodi i da je značenje imena "onaj koji je čudotvoran" ili "onaj koji se bori za svoja ubeđenja". Sa druge strane, postoji verovanje i da ime Vid krasi osobu koja je dragocena kao vid oka.

Numerologija kaže da su osobe koje ga nose mirni posrednici koji vole harmoniju u odnosima. Vole i nežnost i pažnju, a kao osobe važe za smirene i prijatne.

Beba
Shutterstock Beba

Mara

Ime Mara jedna je od varijanti imena Marija, koje ima više tumačenja, a prema jednom od njih ime je izvedeno od egipatskog mry, što znači "voljena", odnosno "od Boga voljena".

Maria (kod nas Marija) je latinska forma hebrejskog imena "Mirjam", kao ime Isusove majke koje ima simbol čiste i duboke ljubavi.

Prema starijim tumačenjima, ime je nastalo od hebrejskog mir ("gorko") i jam ("more") pa bi značenje bilo 'gorčina mora'.

Numerologija kaže da se radi o osobama koje su snažne i uspešne i da dobro barataju finansijama. Osim toga, ambiciozne su, hrabre i najčešće uspevaju u svemu što rade.

Beba
Shutterstock Beba

Luna

Na latinskom jeziku luna znači "mesec", a u rimskoj mitologiji ovo ime nosila je boginja Meseca.

Prema numerologiji, osobe s ovim imenom su kreativci koji ne zavise od drugih ljudi. Teškoće koje sa sobom život nosi podnose bolje od drugih, a u životu im je, između ostalog, veoma važna duhovnost.

Imena Luna, kažu tumačenja, nose poštene, kreativne i nezavisne. Sposobne su da vole čistog srca.

Pored navedenih, čak 539 devojčica iz Hrvatske dobilo je ime Mia, a 867 dečaka ime Luka. Ovo su, takođe, veoma popularna imena za decu u Srbiji.

Beba
Shutterstock Beba

(Yumama/Ona)