Mama dvoje dece, Karen Alpert, na svom blogu obratila se svim bakama i dekama i podelila popis stvari koje oni ne bi smeli da rade sa unucima.

Drage bake i deke,

Hvala vam što pazite na našu decu i tako često uskačete da pomognete. Znate da bismo trebali da budemo zahvalni - i jesmo, ali ovo je nekoliko stvari zbog kojih bismo bili još zahvalniji.

Bila bih zahvalna kad bi se vratila ista ona deca koju sam i ostavila kod vas. U prošlosti, kad god sam ih ostavila kod vas i došla po njih, nisam prepoznala svoju decu koliko ih je nekoliko sati kod vas promenilo. Znam da mislite kako je vreme provedeno sa unucima vaša prilika da oživite vaše slavne dane, ali ovo su naša deca. Ovo su naša deca!

I zbog toga, ovo je lista stvari koje bih savetovala bakama i dekama da ih ne rade kada su sami sa unucima:

1. Molim vas nemojte decu stalno hraniti nekim slatkišima. Radi se o toliko velikoj količini šećera da, kad se vratim, nailazim na mala čudovišta, a ne na svoju decu.

2. Molim vas, neka televizija ne bude sve vreme uključena u pozadini. Ovo vas molim iz dva razloga: budući da je kod vas televizor pojačan na 99, to više nije televizija u pozadini i ako deca nastave da gledaju u ekran tako često, pretvoriće se u zombije.

3. Kad smo već kod televizije, molim vas da ne dopuštate deci da gledaju bilo šta. Poslednji put me je šestogodišnjak pitao zašto mi kod kuće ne gledamo onu detektivsku seriju gde istražuju ko je koga ubio...

Devojčica gleda televiziju
Shutterstock Devojčica gleda televiziju

4. Sigurnosni pojasevi u autu, kacige za bicikl, kreme za sunčanje, plastične vrećice, vlažne maramice, oštri predmeti... Ove stvari nisu za raspravu. Da, znam da se šalite kada kažete da je uopšte čudo što su vaša deca danas uopšte živa, ali ja sam ozbiljna kada govorim: 'Da, čudo je.'

5. Molim vas, nemojte decu pustiti da idu da se igraju u 9 ujutru, i onda ih pozvati nazad na večeru u 5 popodne kao u dobre stare dane. Nisu dobri stari dani!

6. Vreme za spavanje nisu dva sata nakon vremena za spavanje. I dva minuta pre vremena za spavanje nije dobro vreme da počnu da gledaju film ili da pravite palačinke, ili da se samo malo igraju.

7. Molim vas, nemojte da propuste svoje obaveze dok su kod vas. Znam da vi mislite da je to u redu jer je to samo danas i neće im biti ništa ako jedan dan ne vežbaju matematiku ili čitaju knjige, ali verujte mi - time ne činite ništa dobro. Stvari se ne menjaju samo zato što su deca posle škole kod vas.

Baka uli sa unukom
Shutterstock Baka uči sa unukom

8. Ovo su neke stvari koje zaista ne želim da nađem u svojoj kući: zviždaljke, kravlja zvona, boje za telo, markeri u boji koji se ne ispiraju, krede za kadu, lažno oružje, novi kućni ljubimci, trube ili bilo koje igračke koje proizvode takvu vrstu buke. Molim vas, ako toliko jako želite da im nešto kupite, neka to bude donji veš ili čarape.

9. Kada vam dajem listu brojeva telefona za hitne slučajeve, molim vas nemojte se smejati ili ih bacati u stranu. Ne preispitujem vašu sposobnost da li znate kako treba da se nosite u hitnim slučajevima. Preispitujem vašu sposobnost da znate koji je broj našeg pedijatra kada se moje dete udari u oči makazama koje ste mu dali.

10. Ako nedostajemo detetu, nemojte im reći da ne bi smeli smetati mami i tati. Naša deca uvek smeju smetati mami i tati! Vi, sa druge strane, ne morate baš uvek.

Hvala!

(Yumama)