Naučnici iz Nemačke i Švajcarske otkrili su da bake i deke koji provode puno vremena sa unucima žive čak pet godina duže od onih koji nisu uključeni u život svojih unuka.

U ovom istraživanju proučavali su više od 500 baka i deka koji su imali između 70 i 103 godine, ali su izostavili one koji su bili staratelji svojim unucima. Fokusirali su se na bake i deke koji su pružali dodatnu pomoć i podršku roditeljima, i one koji uopšte nisu pružali pomoć i podršku.

Rezultati su pokazali kako je više od polovine baka i deka koji su pomagali u odgajanju unučića živelo još desetak godina nakon istraživanja, dok je polovina onih koji to nisu radili, umrli u pet godina nakon istraživanja.

Baba i deda uživaju u igri sa unukom
Shutterstock Baba i deda uživaju u igri sa unukom

Jedan od autora upozorio je kako se pomoć baka i deka ne sme pogrešno da se shvati kao lek za duži život, ali dodao je kako se čini da umereni nivo angažovanja ipak ima pozitivan uticaj na zdravlje.

"Za dobar i kvalitetan život najvažnije je osećati se potrebnim. U procesu starenja važno je osećati se cenjenim i potrebnim, ali imati i osećaj vrednosti bez obzira na to ispunjava li bake i deke čuvanje unuka ili neki drugi angažman", zaključio je jedan od naučnika ovog istraživanja.

(Yumama)