U ovim teškim vremenima od posebnog je značaja da zaštitimo najmlađe, i to ne samo od potencijalne infekcije novim virusom, već i od stresova koje sa sobom nosi vanredno stanje. O tome kako bi trebalo da razgovaramo sa decom različitog uzrasta, na koji način da organizujemo dane u izolaciji i kako da u svemu sačuvamo i sebe, razgovarali smo sa dr Irenom Popović, specijalistom psihijatrije i majkom šestoipogodišnjeg deteta.

Šta savetujete roditeljima koji sada sa decom provode vreme u kući?

- Od samog početka vanrednog stanja potenciramo na tome koliko su dragoceni trenuci provedeni sa bližnjima. Ovo su momenti u kojima je važno negovati bliskost, razumeti koja je istinska potreba osobe koja živi sa nama, šta je to brine, da li je zaista ljuta ili uplašena.

Situacije poput ove suočavaju mnoge porodice sa problemima koji su odavno prisutni, ali su u drugom planu zbog ubrzanog ritma života.
Brojna neslaganja, razlike, distanca koja je izgrađena, nerazumevanje i suštinsko nepoznavanje osobe sa kojom živimo, sada postaju očigledni, a konflikti dolaze kao očekivani sled dešavanja. 

Ovo su momenti kada treba da naučimo da verbalizujemo naše suštinske potrebe, da naučimo da tražimo od drugih, poštujući sopstvenu i vrednost druge osobe, da naučimo da se zahvalimo, da pružimo i pohvalimo. Ovo je trenutak kada možemo da naučimo da uputimo u isto vreme kritiku ponašanju i poštovanje biću druge osobe.

Šta ako roditelji primete anksioznost kod dece?

- Važno je da deca osete roditeljsku sigurnost. Da imaju utisak da roditelj tačno zna šta valja činiti. Dakle, veoma je važno objasniti im, na način koji je razumljiv uzrastu u kom se nalaze, da virus postoji, da se možemo zaštiti, kao i način šta treba da uradimo da se ne bismo razboleli. Dakle, ne treba umanjivati značaj celokupne situacije, ali je važno dati model.

Deca razumeju naše reakcije mnogo bolje nego naše reči. Deca prepoznaju kada poruke koje mi šaljemo na različitim kanalima komunikacije nisu kongruentne, nisu ujednačene. Moramo imati na umu, kao što moje kolege mogo puta navode, deca dobro imitiraju a loše slušaju. To govori u prilog važnosti da sebe umirimo (savete pročitajte u tekstu: Psihijatar o pandemiji koronavirusa: Kako prevazići strah od bolesti i probleme koje nosi izolovanost).

Za decu je predvidljivost isto što i sigurnost. To im treba obezbediti. Rutinu u svakodnevnim aktivnostima, čak i sada kada su u karantinu. Treba iskoristiti da provedemo vreme u zajedničkim aktivnostima sa njima, u kreativnim igrama.

Naravno, u svemu tome ćemo insistirati i na preventivnim merama, u smislu izolacije i sprovođenja higijenskih mera. Ovo možemo da iskoristimo da umirimo i sebe, jer svakom od nas će to prijati.


Porodica u karantinu: Kako zaštiti decu od stresova i olakšati težak period tinejdžerima, Foto: Shutterstock

Kako razgovarati sa tinejdžerima?

- Ukoliko je reč o starijem detetu, koje je u adolescentskom periodu, tu se javlja potreba za kršenjem granica, testiranjem, nepoštovanjem ustaljenih pravila, samo zato što pravila jesu. Kod njih je, kao i kod odraslih, važno ne suprotstavljati se, nego im dati primer, blaga konfrontacija uz podršku i stabilizaciju učiniće da ta komunikacija budu što kvalitetnija. Kod njih je važno ne nametati stav, postepeno ga postavljati, dozirati.

Aktivne linije za telefonsku podršku:0800/309-309 Nacionalna linija za psihosocijalnu podršku u uslovima epidemije COVID-19011/77-77-000 Nacionalni centar za prevenciju samoubistva 011/36 36 462 Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" 063/1751-150 Psihosocijalna podrška psihijatara i psihologa za odrasle - Institut za mentalno zdravlje063/7298-260 Psihosocijalna podrška psihijatara i psihologa za decu i mlade - Institut za mentalno zdravlje

Humanost i altruizam su kategorije koje oni mogu da razumeju, dobro je dati im ličnim primerom dopuštenje da budu baš takvi i ponuditi da iskuse divan osećaj pomaganja drugom.

Mnogo toga neće izazvati rezultat, ali pomak će biti izvestan... Tada treba da nastavimo dalje.

Naposletku, ko je naučio da je bude blizak na udaljenosti većoj od tri metra, taj je naučio najvažniju lekciju ovog  životnog trenutka.

Sve novosti i proverene savete u vezi sa koronavirusom potražite na: