Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prof. dr Svetlana Vujović o prednostima i rizicima kontraceptivnih pilula

Kako se prepisuju kontraceptivne pilule i koje prednosti i rizike nose, objašnjava dr Svetlana Vujović, načelnik Kabineta za reproduktivnu endokrinologiju Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Hormonska kontracepcija donela je ženama seksualnu slobodu i omogućila im da same odlučuju kada će i koliko dece da rode. Ipak, kod nas je dosta uvreženo mišljenje da upotreba hormonskih kontraceptivnih sredstava može da ugrozi zdravlje žene. Ide se dotle da je veći strah od "upotrebe hormona", nego od posledica abortusa, koji može da ugrozi ne samo reproduktivno zdravlje već i život žene.

S vremena na vreme antibebi pilule optužuju se u javnosti za veću učestalost srčanog i moždanog udara žena u reproduktivnoj dobi.

Kao i svaki lek, kontracepcija treba da bude odgovarajuća za svakog ponaosob. Pre uvođenja kontracepcije devojku treba pregledati, obaviti potrebne analize, videti da li ima urednu menstruaciju, ako nema – zašto nema, po potrebi korigovati nepravilno lučenje hormona.

Povezane vesti

Ukoliko se konsultuje sa stručnjakom za oblast kontracepcije, neželjeni efekti i bolesti se svode na minimum.

"Danas postoje savremeni kontraceptivi koji sadrže prirodne forme estrogena i progesterona. Do pre 20-30 godina koristile su se veštačke, neprečišćene supstance koje su mogle da daju neželjene efekte", kaže prof. dr Svetlana Vujović, načelnik Kabineta za reproduktivnu endokrinologiju Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS i član Svetskog borda ginekološke endokrinologije.

Tabu kontracepcije"Svaka žena i devojka mora da odlučuje o svom reproduktivnom potencijalu. Mnogi tinejdžeri govore da je seksualno vaspitanje potrebno uključiti već u petom ili šestom razredu osnovne škole. Oni danas vrlo rano stupaju u seksualne odnose. Dešava se da čim dobije ciklus devojčica ima intimne odnose. Za njih je važno da koriste kondome da bi se sprečile seksualno prenosive bolesti. Tako je Australija dobrom kampanjom uspela da zaustavi epidemiju karcinoma grlića materice, za šta se glavnim krivcem imenuju humani papiloma virusi. Protiv njih imamo i uspešnu vakcinu, ali se to kod nas ne populariše. Treba razbijati tabue. Čim imaš seksualni život, treba da odeš kod lekara za kontracepciju", objašnjava prof. dr Svetlana Vujović.

Kontraceptivne pilule nisu samo sredstvo za sprečavanje neželjene trudnoće, već mogu da budu i lek.

Neke procene govore da 30 odsto korisnica ovih pilula ujedno dobija i terapeutski efekat kojim se sprečava razvoj bolesti.

Jer, kontraceptivi skraćuju trajanje i obim menstruacije, a time sprečavaju i anemiju koja je posledica obilnih krvavljenja; leče bolne menstruacije, sprečavaju ciste jajnika, usporavaju rast mioma i endometriozu, čuvaju plodnost, a smatra se i da imaju udela u prevenciji raka jajnika, endometrijuma i debelog creva.

Ukoliko se žena još od puberteta zaštiti kontracepcijom, sprečava i određene bolesti.

Tako svaka devojka sa bolnom menstruacijom treba da uzima kontraceptivno sredstvo, jer se iza toga kriju oboljenja koja ometaju trudnoću.

Ova terapija ispravlja nepravilno lučenje hormona, koje ukoliko se dešava u drugoj fazi ciklusa, može da dovede do cista u dojkama i karcinoma jajnika.

"To je pogotovo važno sprečiti kod onih koji u porodici već imaju zabeležene slučajeve obolevanja od ovih bolesti. Pravilno data kontracepcija ujedno štiti rezervu jajnih ćelija tako da žena može da rodi i u poznijim godinama. Nažalost, statistika pokazuje da je Srbija prva u Evropi po broju žena koje prerano ulaze u menopauzu, neke čak i pre 40. godine života. To se posebno ispoljilo posle bombardovanja 1999.", objašnjava prof. Vujović.

Povezane vesti

Hormonima protiv bolesti

Svaki lek ima i neka neželjena dejstva. Stav Svetske zdravstvene organizacije je da je rizik nizak ukoliko se dejstvo leka štetno odrazi na manje od jedan odsto korisnika.

Hormonska kontracepcija povezuje se sa povećanim rizikom od nastanka tromboza.

Loša kontracepcijaStatistički podaci ukazuju da se u svetu na godišnjem nivou obavi oko pedeset miliona abortusa i da se skoro polovina uradi ilegalno, u nemedicinskim uslovima koji ostave trajne posledice po reproduktivno i opšte zdravlje žene. Beleži se i više od 70.000 smrtnih slučajeva zbog ilegalnih abortusa.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", u Srbiji se godišnje obavi između 17.000 i 19.000 abortusa samo u državnim zdravstvenim ustanovama, a od tog broja 3.000 su prekidi trudnoće kod maloletnica.

"Ukoliko je žena posle 35. godine gojazna, ima povišen pritisak, neke druge hronične bolesti, puši i uzima kontraceptivne pilule na svoju ruku, može da dobije trombozu. To nikako ne treba raditi bez lekara. Terapija mora da bude prilagođena svakom pojedinačno. Posle rađanja ženi možda odgovara neki drugi kontraceptiv i on se određuje na osnovu njenog zdravstvenog stanja", kaže prof. Vujović.

U menopauzi se prelazi na supstitucionu hormonsku terapiju da bi se ublažile tegobe poput valunga, sprečila gojaznost, kao i visok pritisak, smanjena seksualnost i psihički poremećaji.

Povezane vesti

To je još jedan tabu koji treba razbiti, a na koji nisu imuni ni lekari koji se ne bave ovom problematikom.

"Sa terapijom treba početi u klimakterijumu, ne treba čekati dve-tri godine jer tada već mogu da nastanu hronične komplikacije nelečene menopauze. Ukoliko ne damo hormonsku supstituciju, otvaraju se vrata brojnim bolestima i umesto jednog leka žena kasnije mora da pije više lekova", zaključuje prof. Vujović. 

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tamara Belic

Imam od 2016.e god probleme sa naglim izostankom menstruacije u roku od mesec dana a pre toga nisa. Imala dugo partnera i cim sam tog upoznala menstruacija mi je nestala a pre toga sam imala ceste na nekoliko dana ili odlive Papa mi je frupa 2. Tri trudnoce sam iznela tj.disad troje dece rodila i davno jedan abortus u Visegradskoj bolnici imala Te 2016.e su mi davali tablete neke da pijem da bih prokevarila i jos neke u kartinu sve to pise Plus kontraceotivna sredstva tri kutije mi je doktorka ginekolog tada davala a znala je da imam povisen los i dobar holesterol.Vadila mi je krv u tom periodu ,ultrazvuk vise puta radila i proveravala i tumor marker testove,proveravala hormone vezano za menopauzu i dan danas posle tih lekova nisam dobila menstruaciju.A imam niz zdrav.problema uz sve to jos plus.Bila sam i privatno kod ginekologa rada koji mi je u tom periodu konstantivao treci mesec trudnoce a u domu zdravlja u Negotinu doktorka nije konstantivala trudnocu.I dan danas neznam sta mi je sato i zbog cega mi je menstruacija u roku od mesec dana kako sam imala odnos sa jednim muskarcem nestala a imala sam u stresova uz to kao zrtva nasilja koja se sa ocem dece sudi jos iz Beograda jos od 2014.e god.Interesuje me dali vam nekako mogu poslati na neki imejl moje rezultate i ultrazvucne preglede i sve papire iz tog perioda 2016.e oktobra meseca,novembea,itd nadalje vise meseci sam se kontrolisala stanje svoje i dan danas nisam zadovoljna savradom te doktorke ginekologa jer neznam kako me je lecila. Sada imam 46gid.75'godiste sam.Ako vam znaci broj moje zdravstvene knjizice da cu vam pa da proverite sta je radjeno i sta ja sada da radim radi poboljsanja mog psihickog ,fizickog zdravlja a i reproduktivnig ako ima nekih greski i poteskoca vi bi htela da mi kazete.Hvala i pozdrav unapred.

Najnovije

Vesti

Porodica