Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pismo koje je ujedinilo mame širom sveta: Zašto dojenje nije uvek najbolji izbor... (FOTO)

Pismo mame Eni, koja je kritikovana zbog toga što kupuje mlečnu formulu za svoju bebu, postalo je pravi hit na internetu i pre svega ono je ujedinilo majke - i one koje doje, ali i one koje koriste veštačku hranu.

  Izvor: Foto: Facebook

Nakon mučnih pokušaja da doji svoju bebu koja je loše reagovala na njeno mleko, mama Eni Ferguson Muskato je odlučila da, suprotno vlastitim uverenjima, kupi veštačku hranu za bebu. U trenutku kada je u prodavnici uzimala proizvod prišla joj je slučajna prolaznica i upozorila je da je majčino mleko najbolje.

Eni je ignorisala komentar, otišla kući, dala detetu hranu i prvi put od rođenja devojčica je hranu prihvatila bez bolova, suza i vrištanja. Tada je odlučila da napiše otvoreno pismo ženi koja se osetila pozvanom da komentariše nen izbor. Njeno obraćanje postalo je viralni hit, oduševilo je i ujedinilo majke, one koje doje i koje koriste veštačku hranu.

Povezane vesti

"Draga neznanko iz prodavnice, 

Nisi morala da mi kažeš da je "majčino mleko najbolje" dok sam kupovala hranu za bebu, jer ja to već znam.

Znam da smo suprug i ja uzbuđeno išli na česove dojenja kada sam bila trudna. Znam da je moja beba sat vremena nakon rođenja sisala mleko sa moje dojke. Znam da smo razgovarali sa savetnikom za dojenje pre nego što smo je odveli kući. Znam da nam je na početku bilo teško. Ponekad smo zajedno plakale. Prijateljice su se klele da će biti lakše i bile su u pravu, postalo je lakše.

Povezane vesti

Znam da je "majčino mleko najbolje" baš kao što i ti znaš, ali dopusti mi da ti kažem još nešto što znam.

Znam da je moja beba vrištala nakon što bi se najela i uvijala se od bolova. Neutešna. Znam da sam u poslednjih mesec i po dana pokušala sve, menjala položaje, otišla još jednom kod savetnika za dojenje. Znam da sam držala svoju bebu dok je satima vrištala, jedan dan punih osam sati. Znam da smo išle kod pedijatra dva puta dnevno otkad se rodila. Znam da sam izbacila soju, mlečne proizvode i zelene biljke iz svoje ishrane kako bi joj mleko bilo prihvatljivije. Još uvek pumpam mleko i držim litre u zamrzivaču iako ona verovatno nikada neće moći da ga popije. Sve to zato što je "majčino mleko najbolje". 

Povezane vesti

Draga neznanko, kada sledeći put vidiš nekoga ko kupuje formulu, seti se da bi mame trebalo da podržavaju  jedna drugu. I onda smo napokon isprobali hipoalergenu mlečnu hranu bez proteina koju sam kupovala kada si me videla. Vrištanje se smanjilo, moja beba je počela da se smeje, da spava, a ja sam plakala. Zato što sam mislila da je majčino mleko najbolje. Mislila sam da je moje telo izneverilo moju bebu. Mislila sam da nikada neće biti zdrava ako jede veštačku hranu.

Znam da misliš kako me nije briga ili da sam lenja, a možda si stvarno pokušala da mi pomogneš i misliš da mi niko nikada nije rekao za prednosti dojenja, ali nisi u pravu. Ja znam ono što ti ne znaš, a to je da majčino mleko NIJE uvek najbolje. Znam da je najbolje kada je beba srećna i zdrava. Znam da je hranjenje najbolje. 

Sigurna sam da obe znamo kako je roditeljstvo teško. Jako teško. Ponekad ono što planiramo i želimo ne ispadne kako smo zamišljali, ali svi se trudimo da radimo ono što je najbolje za našu decu. I zato, draga neznanko, kada sledeći put vidiš nekoga ko kupuje veštačku hranu, seti se da bi mame trebalo da podržavaju jedna drugu. Razmisli o svemu što možda ne znaš. Podseti sebe da je "hranjenje najbolje" i nasmeši se jer kupovanje hrane za bebu znači da neko voli svoju bebu dovoljno da radi ono što je najbolje za nju.

S ljubavlju,

jedna mama koja radi najbolje što može i srećna beba nahranjena veštačkom hranom", napisala je Eni.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica