Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vilinska prašina: Detalji u bebinoj sobi

Nakon odabira nameštaja, izaberite odgovarajuće detalje koji će bebinu sobu učiniti magičnom!

  Izvor: Foto: Profimedia


Iako mali po gabaritu (dimenzijama), detalji u prostoriji su od suštinske važnosti za prijatnu atmosferu. Biraju se polako, promišljeno, sa uživanjem. U životni prostor unose neophodnu dozu autentičnog.


Ponekad detalj može da bude početak oko kog se razvija ideja o uređenju prostorije. Kada je reč o sobi za bebu, detalji obavezno dolaze na kraju, nakon što su završeni veliki radovi obrade zidova i poda i odabir nameštaja. 

Jelena Milinković, diplomirani inženjer arhitekture, poručuje roditeljima da su detalji "vilinska prašina" kojom se udahnjuje život sobi za najmlađe. U prostoriji u kojoj će boraviti beba, sve treba da bude veselo i razigrano!

Koji su detalji poželjni za bebinu sobu?

- To su zastori na prozorima, posteljina, jastučići, slike prilagođene bebama, igračke. Bez obzira na količinu uloženog vremena i novca, u cilju da se formira soba za bebu - i to obradom zidova i poda i izborom nameštaja, soba je bez detalja nedovršena i stvara utisak «sterilne» prostorije, preslikane iz časopisa. Za bebu je, svakako, potreban jedinstven prostor, koji stimuliše razvoj. Taj «sladak» deo posla je poveren roditeljima, a mi možemo da podstaknemo njihovu kreativnost.

Što se tiče opremanja sobe detaljima, obično se krene od zavesa, koje «utople» prostoriju. Da li je to pravi put kada je reč o opremanju bebine sobe?

- Da, treba početi od zastora na prozorima, koji su neophodan detalj. Kada u toku dana beba spava, ili kada je sunce jako, potrebno je zasenčiti njenu sobu. Zastori ujedno mogu da budu veoma dekorativan detalj, koji doprinosi celokupnoj atmosferi sobe.

U dečjem programu, zavese su najzastupljenije. Poželjno je da budu od prirodnih materijala, koji se lako održavaju. Visina na kojoj se zavese postavljaju treba da prati parapet (bočni zidić prozora, u koji je «uglavljeno» okno), a ne da budu puštene do poda, jer u tom slučaju mali «puzači» mogu da povuku zavesu i da se povrede. To se naročito odnosi na mehanizme za skupljanje zavesa, razne kanapčiće i slično. Bezbednost bebe mora da bude na prvom mestu.

Ako u sobi ima spoljašnjih roletni - drvenih, plastičnih ili aluminijumskih, zavese će imati samo estetsku ulogu. Šarolik izbor desena će doprineti ukupnom dizajnu sobe za bebu, a izbor ostavljam roditeljima.

Da li su venecijaneri dobar izbor zastora za bebinu sobu?

- Venecijaneri se ređe planiraju za uređenje dečjih soba, ali mogu da se postave. Treba voditi računa da bebe ne budu u prilici da dohvate mehanizme ovih zastora. Uobičajeni PVC venecijaneri (od termoplastike) u bebinoj sobi mogu da se zamene drvenim, koji su sve više u modi - zbog ekoloških zahteva, ili šarenim venecijanerima od bambusa. Na njih mogu da se zakače razne aplikacije, životinjice, cvetići. Treba znati i da su venecijaneri teži za održavanje - ne mogu, jednostavno, da se ubace u mašinu!

Prijatnoj atmosferi sobe doprinose i posteljina, jastučići, prekrivači. Kako razmišljati o ovim detaljima?

- Reč je onezaobilaznim detaljima, koji doprinose stvaranju ušuškane atmosfere bebine sobe. Po unutrašnjem obodu kreveca, uobičajeno se sa tri strane postavlja bebi posteljina, koja ima za cilj da se beba ne povredi prilikom okretanja u krevecu. Taj veoma dekorativan detalj je dostupan u različitim motivima, a doprinosi vizuelnoj stimulaciji bebe. Važno je da materijali od kojih je posteljina napravljena budu prirodnog porekla i laki za održavanje.

Jastuke i jastučiće beba ne koristi, jer spava na ravnom dušeku, ali ti detalji lepo izgledaju i mogu da budu korisni majci prilikom zauzimanja udobnog položaja za dojenje. Iako lepo izgledaju, opasno je stavljati bebu u krevetac koji je pretrpan jastucima.

Prekrivači su sastavni deo enterijera sobe i definitivno oplemenjuju prostor. Mogu da budu od različitih materijala, kao i da se menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba. Ponuda nije više jednolična - bebi roze i svetlo plava. Stoga se «hrabriji» roditelji opredeljuju za svetlo zelene i krem nijanse, sa različitim aplikacijama, koje mogu da postanu bebine omiljene igračke.

Detalje treba uskladiti sa enterijerom sobe i procenama roditelja u vezi sa onim u čemu će njihov bebiron najslađe da spava i igra se.

Kako detaljima ukrasiti zidove u bebinoj sobi?

- Lepo je kada se na zid koji beba može da sagleda okače dečje slike. U skladu sa dizajnom sobe, mogu da se postave različiti drveni ramovi u boji, sa crtežima koji su prilagođeni bebama.

Evo jedne ideje: ceo zid ispuniti uskim ili širokim ramovima različitih oblika, veličina i boja, sa dečjim crtežima starijeg deteta, slikama životinja ili fotografijama roditelja i dece.

Veoma je praktično da se na «slobodan» zid, na koji se ne oslanja krevetac, postavi čiviluk. Uklopljen u celokupan enterijer sobe, čiviluk može da bude od drveta, u raznim bojama i oblicima. Osim što će da ukrasi sobu, na dohvat je ruke, pa možete da okačite peškir, jaknicu ili nešto drugo.

Bebama može da bude interesantan i sat - naravno, model iz dečje kolekcije, sa klatnom, a majkama koristan da vide koliko dugo doje bebu ili koliko je beba spavala. Sat treba pozicionirati tako da bude uočljiv iz fotelje za hranjenje.

Police su funkcionalni komadi nameštaja, koji omogućavaju veliku kreativnost u dizajniranju. Koja bi bila vaša preporuka?

- Police prave čitave kompozicije na zidu. Mogu da budu  krivolinijskih oblika ili da formiraju lavirint, da se urade u različitim bojama, i od nekoliko vrsta materijala - što proizilazi iz dizajna cele sobe.

Otvorene police će uvek dobro doći za odlaganje kozmetike ili nekih drugih potrebnih stvari, a čak i jednostavne šipke sa ukrasnim ofingerima mogu da budu lep detalj.

Koji delovi nameštaja takođe mogu da budu detalji?

- Centralni prostor sobe treba da bude slobodan, sa komfornom prostirkom, tako da beba što više vremena provodi na podu, učeći da puzi ili hoda. Tu može da se nađe «puf» (tabure) u obliku valjka ili kocke, sa aplikacijama ili jednobojan - kao zanimljiv akcenat u sobi. Simpatična fotelja - lazy bag (nalik navreću)je takođe lep i praktičan detalj.

Koje su igračke istovremeno i detalji u sobi za najmlađe?

- Igračke su nezaobilazan element divnog odrastanja! U tom smislu, obavezna je muzička vrteška iznad kreveta. Za bebu je zgodan i baby gym - prostirka sa raznim okačenim igračkama, koje beba uči da dohvati, udara da zazveče... Pritom vežba okret i priprema se za puzanje. Kasnije, to mogu da budu pravi poligoni za igru, tobogani ili kućice. Divan romantičan detalj u sobi najmlađih je drveni konjić za ljuljanje.

Bebama je interesantno i ogledalo, koje može da se nalazi u sklopu igračke pričvršćene za krevetac, tako da beba može da posmatra sebe ili sobu kao kroz prozorčić - da vidi celu sliku sobe u ogledalu.

Da li kutije za igračke treba sagledavati isključivo kao funkcionalne elemente?

- To mogu da budu interesantne police, šarene kutije, mreže koje vise sa plafona, ili cele komode. Uklopljene u enterijer sobe, stvoriće «celovit» ambijent, umesto haotične sobe pretrpane igračkama.

Bilo bi lepo da se dete od najranijeg uzrasta uči da soba treba da bude uredna i da se igračke odlažu na mesto. Time će se postići i to da samo jedna igračka može da bude zanimljivija i privlačnija nego more bačenih igračaka. Kada je reč o kutijama, veoma su praktične, a mogu da budu i izuzetno dekorativne korpe za bebin prljav veš i pelene. Obično su napravljene od tvrde plastike, ili od pruća i obložene tkaninom ili, eventualno, platnene sa prorezima za ventilaciju.


Koji još detalji mogu da nađu mesto u sobi za bebu?

- Ukoliko su roditelji zainteresovani za poneki ekscentričan detalj, zašto ne postaviti baldahin iznad kreveca za bebu princezu! Prekidači za svetlo i utikači sa zaštitom, iz dečjeg programa, takođe mogu da budu ukras u bebinoj sobi. To su još i ručice na komadnom nameštaju u obliku životinjica, autića, srca... Jednostavno, svi detalji treba da budu veseli, razigrani.

Zid za crtanje

Pojedini roditelji dozvoljavaju deci da crtaju po zidovima, što često izgleda veoma neuredno. Ako želite da obezbedite svom detetu i tu mogućnost, bolje je da u startu predvidite tačno određen prostor za žvrljanje. Postoje kolekcije dečjih tapeta koje na jednom delu, na dohvat ruke dece, imaju čitave slike u konturama, koje su predviđene za to da ih deca oboje.

Soba i temperament

Potrudite se da u sobi stvorite atmosferu koja podstiče razvoj vaše bebe - ako je beba hiperaktivna, sobu ne treba pretrpavati detaljima i igračkama. Glavni prostor sobe treba da «diše», kao i da je sve na svom mestu.

Ako je beba mirnija, na svakom koraku može da bude mesto za igračku, aplikaciju, dekorativni detalj - što predstavlja dodatne mogućnosti za vizuelnu ili auditivnu stimulaciju.

U bebinoj sobi treba osmisliti jednu priču, a detaljima dozvoliti da tu priču razviju i dovrše. Prostoriju ne treba preopteretiti svim idejama koje imate. Biće vremena, jer deca i njihove potrebe rastu. Za nekoliko godina će zahtevati nešto novo, pa ćete zajedno učestvovati u uređenju životnog prostora. A tada će pred vama biti potpuno nova priča!

Predlozi za uređenje bebine sobe

SOBA IZ PRIRODE

Ako ste osmislili da vaše čedo «spava u prirodi», na podu bi trebalo da je drveni brodski pod u prirodnoj boji drveta, sa mat lakom. Preko poda može da se postavi udobna pamučna prostirka boje trave, a zidovi da se oboje u pastelnim tonovima - svetlo žuto ili plavo. U toj situaciji, nameštaj će biti od masivnog drveta u natur boji. 

Sa posteljine «kreću» leptirići u duginim bojama, «preleću» kao aplikacije preko zidova i spuštaju se na cvetne prozračne zavese. Posteljina može da bude i puna slika iz prirode. Kao konture grana drveća, police se nasumično raspoređuju po zidovima.

Fotelja za majku može da bude jarko crvena, a na plafonu prijatno žuta lopta od papirusa. Od detalja na zidovima, poželjne su slike životinja u debelim, drvenim, natur ramovima.

SOBA IZ ZEMLJE ČUDA

Ako želite neobičnu sobu za devojčicu, koja prati bajku o Alisi, treba početi od zidova - koji se boje u svetlu, lila nijansu. Nameštaj bi trebalo da je od punog drveta ili medijapana - u osnovi beo, sa tufnama u svetlo narandžastoj i jakoj roze boji, naizmenično. Draperija od punog pliša bi trebalo da je skrojena tako da pokriva samo gornji deo prozora - u luku, iz koje izlaze prozirne zavese, imitirajući gigantski cvet.

Na podu može da se nalazi veliki lila puf - tabure, dok je polica za igračke u obliku čajnika Ludog šeširdžije. Komoda sa fiokama može da bude «iskrivljena» na jednu stranu, a police i frontovi plakara od medijapana, krivolinijski sečeni.

NEUTRALNA SOBA

Ukoliko želite da pobegnete od trenda «određivanja teme za sobu», a da često menjate stil sobe kako vaša beba raste, zidovi i pod bi trebalo da su neutralni, skoro beli. Krevetac, plakar i preostali nameštaj bi takođe trebalo da budu beli.

U toj situaciji, veoma su važni detalji. U jednom trenutku, to mogu da budu tri boje - narandžasta, crvena i svetlo zelena, koje se pojavljuju kao tri «kocke» police, drvena slova koja vise na zidu u tim bojama, posteljina, tepih, zavesice. Neutralna osnova će vam dati mogućnost da na ovaj ili sličan način često menjate izgled sobe vašeg deteta.

Milica Gacin

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica