Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezbedan pod za prve korake

Kada propuze, bebe često padaju na nosić, pa prilikom odabira poda treba razmišljati i o smanjivanju rizika od povreda. Pod ne sme da bude klizav, a potrebne su i prostirke od prirodnih vlakana.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Opremanje bebine sobe podnom oblogom je zahtevan posao, koji pretpostavlja informisanost, rad, vreme i maštovitost. Ako ste u fazi izgradnje kuće ili renoviranja stana, raznovrsne mogućnosti su pred vama za formiranje toplog i zanimljivog poda.

Roditelji koji već imaju sređen stambeni prostor, moraju da se pre svega suoče sa vremenom. Zdravo i uredno okruženje za bebu ne trpi izgovore: "Ima vremena", ili one sujevernog karaktera - zato što repariranje parketa ili postavljanje novog poda iziskuje dosta vremena. Valja zasukati rukave, a zatim odvojiti dodatno vreme za nabavku tepiha, čije karakteristike treba da budu: lako održavanje, otpornost na mrlje, izrada od kvalitetnog materijala i mogućnost za komfornu igru.

U izboru najboljih podova i prostirki za bebinu sobu, pomogla nam je Jelena Milinković, diplomirani inženjer arhitekture.

Podovi

Koja vrsta poda je najprikladnija za bebeću sobu?

- Neizostavan je parket! U skoro svim stambenim prostorijama, a naročito u bebinoj sobi, parket je ultimatum, jer je u skladu sa zahtevima detetovih potreba - topao je, ne kliza se, lako se održava, ne truni se.

Treba izbegavati keramiku i druge hladne podove, koji nisu svojstveni našem podneblju. Mogu da se iskoriste samo ako postoji grejanje. Najbolji su prirodni materijali, a vrsta poda - topao pod.

Koja vrsta parketa se koristi kod nas?

- Najčešće je to hrastov parket u prirodnoj boji, lakiran "polusjajno", da istakne sva svojstva i dubinu drveta, ili lakiran stoprocentno, da bi imao sjaj kao ogledalo. Hit je nauljeni parket, ali nije primenljiv u dečjim sobama - zato što nije zaštićen slojem laka, pa sve fleke prodiru do samog drveta i pitanje je koliko mogu da se uklone.

Gotovi parketi, iako skuplji, odlično su rešenje - kvalitetni su i jednostavni za ugradnju. Načinjeni su od pravog drveta, višeslojni su, a njihova površina je završno obrađena. Nakon duže upotrebe i habanja, gotov parket može više puta da se hobluje i polira, čime se vraća njegova prvobitna lepota i sjaj. Reč je o "novoj generaciji" parketa, čija su svojstva znatno unapređena u odnosu na klasične. U Evropi, 80 odsto ukupno položenih parketnih površina čine upravo gotovi dvoslojni i troslojni parketi.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica