Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tata i sin

Iako svako pominjanje polnih  predrasuda modernim roditeljima izgleda potpuno zastarelo, istraživanja sprovedene poslednjih godina u Srbiji pokazuju da su sinovi i dalje povlašćeni u odnosu na ćerke.

I, dok očevi koji imaju ćerke često moraju da uče kako da se ponašaju sa njima (koje su njihove omiljene igračke, šta im je važno, koji prioriteti, šta ih povređuje...), tatama koji imaju sinove "posao" je utoliko olakšan što sa decom istog pola brže uspostavljaju odgovarajući odnos. Naravno, prvi uslov za to jeste da budu aktivni činioci u vaspitavanju deteta, a ne samo svedoci i nemi posmatrači njihovog odrastanja.

*Dete, a ne dečak. Zaboravite predrasude. Rečenice: "Ti si dečak, ne smeš da plačeš", ili podržavanje nekog neprihvaljivog ponašanja samo zato što je vaše dete - dečak, ne može pozitivno da se odrazi na njega. Već od predškolskog uzrasta važno je da shvati da mora da se izbori za svoj status znanjem, sposobnostima, ponašanjem... a ne zato što je, na primer, navikao na brojne olakšice jer mu je "u kući sve bilo dozvoljeno" jer je muškog pola.. Mislite o svom sinu najpre kao o detetu, a tek kasnije kao dečaku. Uložite napor da on ispolji svoje unutrašnja kapacitete, razvije svoju jedinstvenost. Tu polne razlike ne znače mnogo.

*Drugačija interesovanja. Ne očekujte da vaš sin ima vaša interesovanja samo zato što vi to priželjkujete. Umesto toga, pomozite mu da razvije sopstvena. Ponudite mu izbor, približite mu različite mogućnosti, ali odluku prepustite njemu. Uostalom, šta će postati njegov hobi ili interesovanje koje će ga opredeliti za buduće zanimanje - danas ne možete predvideti. Vreme u kome živimo se menja takvom brzinom, pa pedagozi i dečji psiholozi često pominju da će se polovina dece koju danas viđate po parkovima ili učionicama baviti nekim poslovima koji u ovom trenutku i ne postoje.

*I dečacima su potrebne emocije. Nemojte im braniti da budu hiroviti, ćutljivi, plačljivi, tužni... samo zato što vi ne znate kako da se postavite u takvim situacijama, ili zato što podležete uverenju da su emocije "rezervisane" za devojčice. Uobičajeno je da se smatra da je dečacima potrebno više prostora, više slobode da se "istutnje", i da će izbacivanje ili odgovarajuće kanalisanje fizičke energije suzbiti njihovu emotivnost. Međutim, iako je van sumnje da sport i fizičke aktivnosti zaista imaju brojne prednosti (to važi i za devojčice), neophodan je i slobodan pristup emocijama. Samo ako svoje emocije dete nije prisiljeno da prikriva ili potiskuje, moći će da razvija pozitivnu sliku o sebi, kao i saosećanje prema drugima. Tako će rasti u samopouzdanu osobu koja se ne plaši da bude samostalna u odlučivanju ili ophođenju sa drugima.

*Odbacite mangupluke. Nemojte nuditi svom sinu da pije pivo, podsticati ga na agresivnost, ohrabrivati ga kada izgovara psovke. Neće postati ni veći muškarac, ni bolja osoba, ukoliko ga učite takvom ponašanju. Naprotiv.

*Kvalitetno provedeno vreme. Ukoliko i vi, kao i većina modernih roditelja ima manjak slobodnog vremena, umesto što ćete vikend koristiti u pokušaju da nadoknadite celu proteklu radnu nedelju, radije dozvolite svom sinu da sam osmisli i organizuje vikend. Podrazumeva se da mu nećete dozvoliti da to bude celodnevno sedenje ipred televizora ili kompjuterskog ekrana, već neka zajednička aktivnost. Upoznajući dodatno vaše dete i provodeći sa njim vreme na kvalitetan način, vi utičete na njegov budući razvoj, istovremeno uspostavljajući međusobno bolje odnose.

*Promena navika. Dodatno vreme za dete možete pronaći i promenom svojih dosadašnjih navika. Na primer, ukoliko ste vi zaduženi za vožnju deteta do nekog treninga ili odvođenje u školu, nemojte to vreme koristiti da slušate radio u automobilu, ugovarate poslovne sastanke mobilnim telefonom ili slično. Umesto toga, ovo vreme pretvorite u ritual između vas i deteta. Posvetite mu svoju pažnju, i izgradite takav odnos da i vaš sin rado iščekuje ovo, samo vaše zajedničko vreme.

*Razgovor. Komunikacija sa detetom nije isključivo mamina obaveza. Naprotiv, u mnogim poljima komunikacije sa dečakom upravo kontakt sa tatom može biti delotvorniji i značajniji. Zato, već danas, bez obzira što vaš sin možda ima svega tri ili četiri godine,  pokažite mu da imate dovoljno strpljenja i želje da mu budete odgovarajući sagovornik. Podrazumeva se, ma koliko on postavljao, možda, smešna ili banalna pitanja, da mu nikada ne odgovarate sa: "Mali si ti da bi to razumeo, glup si ti za to, kad porasteš kazaće ti se samo..." Ako nešto ne znate, priznajte da ne znate. Ako vam je teško, neprijatno da odgovorite, nemate vremena ili nešto slično, upravo mu tako i odgovorite. Takođe, na pitanje: "Zašto?" nemojte odgovarati sa: "Zato." Ako vam treba još malo vremena da osmislite odgovor, ili mislite da vas dete proverava iako zna odgovor, uzvratite protiv pitanjem: "A šta ti misliš: zašto?"

*Tata kao uzor. U određenim fazama razvoja, dečaci se identifikuju sa svojim ocem, devojčice sa mamom. To znači da ćete tada morati intenzivo da vodite računa kakav primer dajete svom sinu. On će, jednostavno, ponavljati ono što vidi, i to od osobe koju vidi kao svoj uzor, ono što želi i sam da dostigne. Tako, ako ste vi pušač, izvesno je da će se i vaš sin osećati slobodnijim da i sam eksperimentiše sa prvim cigaretama. Vaši argumenti zabrane neće biti naročito efikasni, jer vaš sin gleda u vas, vaše ponašanje. Kako bi i zašto vam poverovao da to ne treba i on da radi? On ne kopira vaše reči (ma koliko vi govorili da je štetno), već vaše ponašanje. Kopiranje se prenosi na veoma široku lepezu mogućih ponašanja. Tako, ako vi pripadate onima koji su stalno nezadovoljni, ako stalno gunđate zbog svojih poslovnih obaveza, nezahvalnih prijatelja, različitih bolesti, izgubljenih sportskih utakmica... budite uvereni da će jednoga dana i vaša deca imati sličan stav. Sa druge strane, možete izabrati da se ponašate drugačije, a time i ponudite drugačiji uzor, pozitivniji primer. Umesto da se žalite ili stalno nešto kritikujete naglašavajte one lepe, pozitivne aspekte onoga što radite.

Jednom je neko rekao da roditeljstvo nije trka na kratke staze, već maraton. Ono što činite sada, imaće svoje rezultate i u dugoročnom smislu. Zato, nikada nije prerano da počnete aktivno da se bavite svojim roditeljstvom.

Praksa, a ne teorija

Ukoliko želite da vaš sin razvije sportske sposobnosti, umesto da zajedno gledate utakmice ili sportska takmičenja iz fotelja, uz grickalice, radije ga izvedite napolje i odigrajte zajedno partiju fudbala. Uostalom, poznato je da devojčice veoma brzo, lako, gotovo neprimetno nauče da presvlače svoju mlađu braću i sestre dok su bebe, samo zahvaljujući tome što su videle kako to rade njihove mame. Isto tako brzo, vaš sin može naučiti da, na primer, zameni gumu na svom biciklu ukoliko ste to nekoliko puta radili zajedno ili je video vas kako to radite. Nikakva priča ne može zameniti ono što dete ponese kao deo svog ličnog iskustva.

Roditeljstvo bez pomagala

Grubo, generalizovano rečeno, muški pol je "jači" u pitanju tehničkih pomagala, tj. bolje se razume u najnovije automobile, mobilne telefone, računare. Ipak, iako vam ova pomagala mogu biti olakšavajuća okolnost, posredna sredstva u pronalaženju odgovarajućih odnosa bliskosti sa sinom, nemojte dozvoliti da to bude vaša jedina tema razgovora i jedini način provođenja slobodnog zajedničkog vremena. Odnosno, iskoristite ih da napravite odnos sa sinom, ali zatim tu početnu bazu nadograđujte i obogaćujte.

Krizne situacije

U kasnijim fazama odrastanja, vaš sin će možda imati krize i iskušenja, počevši od "lošeg društva", do eksperimentisanja sa narkoticima ili alkoholom. Bez obzira što vam se ovo vreme sada čini veoma dalekim, već sada možete raditi na tome da ova iskušenja prođu kroz njegovo odrastanje što bezbolnije. Kako? Baveći se svojim sinom već sada. Nemojte se uzdati u ono: "Misliću o tome sutra", već u : "Bolje sprečiti, nego lečiti".

 Jelena Holcer, pedagog

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Vesti

Porodica