Ponekada ljudi koji su osetljivi ili alergični na različite vrste polena, mogu da odreaguju na voće ili povrće koje u ima u svom stavu ima sličan tip polena.

Svrab i otečene usne ili grlo su tipični simptomi. Ovi simpromi obično se javljaju nekoliko minuta nakon što se pojede problematična namirnica. Reakcije su češće tokom proleća i jeseni, odnsono u sezoni polenskih alergija.

Ova vrsta alergije veoma retko može da ugrozi život.

Alergija na polen breze

Osoba koja je alregična na polen breze može odreagovati i nakon što pojede jabuku, šargarepu, višnju, krušku, šljivu, komorač, orah, krompir, spanać, heljdu, kikiriki, med, celer i kivi.

Alergija na polen kedra

Osobe koje su alergične na polen kedra mogu odreagivati i na dinju, jabuku, breskvu i kivi.

Alergija na polen pelina

Alergični na penin mogu odreagovati i na celer, šargarepu, začine, dinju, lubenicu, jabuku, lešnik i kesten.

Alergija na polen trave

Osobe koje su alergične na ovu vrstu polena mogu imati alergijsku reakciju i na dinju, paradajz, lubenicu, narandžu, pirinač i trešnje. 

Alergija na ambroziju

Alergični na ambroziju mogu odreagovati i na dinju, kamilicu, med, bananu i semenke suncokreta.

Alergija na lateks

Osobe alergične na lateks mogu ragovatii ukoliko pojedu bananu, avokado, kivi i papaju.