Dolazak novog člana u porodicu je svakako velika promena, ali čini se da je najteže starijem detetu, koje više neće imati pažnju roditelja samo za sebe. Dobra vest je da postoje neke stvari koje možete da uradite kako biste pomogli svom detetu da se prilagodi promeni i prihvati činjenicu da će postati stariji brat ili sestra.

1. Recite detetu da će dobiti batu ili seku

Na vreme mu saopštite da ste trudni i da će za neko vreme doći druga beba i objasnite mu šta to znači. Naravno, kako ćete o tome razgovarati zavisi od toga kojeg je uzrasta vaše dete, ali generano, treba da mu objasnite da beba raste u stomaku i da će u jednom trenutku da se pridruži vašoj porodici.

2. Uključite dete u pripreme

Poslednje što želite je da se vaše dete odseća odbačeno dok vi pripremate stvari za novu bebu, zato ga uključite u pripreme koliko možete. Na primer, uključite ga u pripremu i opremanje bebine sobe, neka izabere nešto od stvari koje kupujete...

Takođe počnite ranije da navikavate dete da spava samo, a isto važi i ako želite da prestanete da ga dojite.

3. Neka pripremi poklon za bebu

Deca vole da se osećaju korisno, da budu od pomoći, zato zatražite "pomoć" mališana da odaberete neko odelce ili igračku koju će dati bebi kada se rodi.

4. Razmislite kako će izgledati upoznavanje

Verovatno ćete hiljadu puta u glavi zamisliti kako će izgledati upoznavanje vašeg starijeg i mlađeg deteta, što je sasvim normalno. I u redu je da smislite okvirno kako će to izgledati, ali nemojte previše da pritiskate mališana, pustite da sve teče prirodno.

5. Spustite bebu da spava pored starijeg deteta

Najpre pokažite svoju ljubav prema starijem detetu, a zatim ga upoznajte sa novom bebom. Pustite dete da leži pored bebe i podeli ljubav sa njom, ali naravno, uvek budite u blizini i sve nadgledajte.

6. Pustite dete da pomaže

Starije dete ne treba da postane "roditelj" mlađem detetu, niti da preuzima svu brigu o njemu jer to nije njegov posao, niti je dete dovoljno spretno za to. Međutim, ono će se bolje osećati ako ga barem malo uključite u brigu o bebi – zamolite da vam donese pelenu, da odabere odeću koju ćete obući bebi...

7. Provodite vreme nasamo sa starijim detetom

Svakako da briga o bebi zahteva mnogo vremena i pažnje, ali potrudite se da izdvojite i neko vreme koje ćete nasamo provesti sa starijim detetom, dok se tata ili neko drugi brine o bebi. Imajte na umu da je i vašem starijem detetu potrebna mama, a to će takođe sprečiti i da bude ljubomoran na bebu i da se oseća kao da više nije važan u porodici.

BONUS VIDEO:

Brat sestri poklonio omiljenog medu TikTok/ tammyhembrow

(Yumama/N. Z.)