Porodično letovanje je jedan od najlepših trenutaka u godini, ali mnogi roditelji znaju da odmor sa decom može imati i razne izazove - opekotine od Sunca, stomačni virusi, posekotine od stena, kao i susret sa životinjskim svetom mora, poput ježeva i otrovnih ribe.

Baš jedna takva nezgoda dogodila se jednoj mami u Grčkoj u letovalištu koje je omiljeno mnogim srpskim porodicama, na Sitoniji, na plaži Trani Ammounda. Na Fejsbuk grupi "Grčka info" podelila je svoju priču kako bi roditelji bili oprezni:

"Želim da objavim jedan veoma važan info, bez da unosim paniku! Moje dete od 8,5 godina je pre dva dana u plićaku pri samom izlasku zgazilo na ribu dragon! Zgazilo je desnom nogom da ribu koja ima otrovne bodlje. Simptomi - veoma jak bol. Sreća da je bio spasilac tu, koji nam je savetavao da nogu gde je ubodno mesto stavimo u toplu vodu, koja u toj situaciji umanjuje bol i umanjuje dejstvo otrova" - napisala je majka.

"U apartmanu sam imala brufen (može bilo koji analgetik) i nešto protiv alergije. Uveče je noga otekla jer je u organizmu bilo toksina. Sve je u redu sada. Da vas ne plašim, nije čest slučaj. Doktor kaže jednom u mesec dana, ali kod odraslih može izazvati infarkt."

Dragon fish ili ribazmaj ili drakena, ima jake otrovne žlezde na prvom leđnom peraju, koje podseća na bodlje. Smatra se da je jedna od najopasnijih riba na Mediteranu, a njen otrov je toliko jak da u nekim slučajevima može da izazove paralizu govora.

Stručnjaci preporučuju da ukoliko dođe do uboda ribe, treba mesto uboda potopiti u vodu čija temperatura iznosi od 40 do 42 stepena. Zanimljivo je da je otrov ovih riba termolabilan, odnosno da nije puno opasan na temperaturama vode iznad 40 stepeni. Otrov izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože. Stručnjacio apeluju da ukoliko se suočite sa ovakvim stanjem neophodno je da potražite medicinsku pomoć.

Izvor: Yumama