Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 saveta za bebin prvi boravak na plaži

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sa letovanja sa bebom ponesete samo lepe uspomene...

  Izvor: Foto: Thinkstock

Ukoliko sa bebom krećete put mora potrebno je da se pridržavate određenih pravila. Ne zaboravite da će bebi boravak na plaži prijati samo ukoliko se prilagodite njenim potrebama... 

1. Higijena na prvom mestu!

Na plaži važe ista pravila kao i kod kuće: bebama navucite pelene ako ne uživate da trčite za njima sa lopaticom i plastičnom kesom u ruci! Mokrenje u moru nije razlog za brigu, ali trčanje u more u trenutku kada ste se opružili na peškiru - i nije baš zgodno! Za dečicu koja se tek odvikavaju od pelena, ne ustručavajte se da ponesete nošu: ima li ičeg lepšeg od sedenja na noši i posmatranja velikog plavetnila? Kladimo se da se ni vaš „komšija“ ne bi bunio. 

Povezane vesti

2. Spremni za pesak

Beba nikada ne bi smela da bude gola na pesku. Kada se igra ili drema na plaži, uvek je smestite na mekani peškir, koji će da upija znoj. Direktan dodir peska i nežne bebine kože može da izazove iritaciju ili infekciju. Devojčicama preti upala spoljašnjeg dela genitalija ako ne nose kupaće gaćice. Nemojte da se uznemirite ako vaše dete stavi pesak u usta. Navedite ga da ispljune pesak, pa mu očistite unutrašnjost usta vlažnom krpicom. Ako pesak uđe u bebine oči, dobro ih isperite čistom vodom ili fiziološkim rastvorom, i pazite da ne trlja oči. Kada stignete kući, temeljno okupajte bebu, a posebnu pažnju posvetite ispiranju pregiba na telu.

3. Pravila za brčkanje

Ako je voda jako topla, nema velike gužve i buke koja bi mogla da uplaši bebu, možete sa njom da se približite moru i vidite kako reaguje kada umoči ručicu ili nožicu u vodu. Malo kratkog brčkanja neće da škodi (beba pritom mora da bude primereno zaštićena kremom za sunčanje i šeširićem). Čim beba počne da puzi, obavezno joj navucite „mišiće“ ili pojas za plivanje. Inače ćete da je hvatate svuda, a moguće je da u sekundi stigne do plićaka. 

Povezane vesti

Gumene sandale su još jedan praktičan dodatak. Iako je za stopala dobro da dete hoda bosonogo po pesku, plaža neretko skriva neugodna iznenađenja, ponajpre za najmlađe: odbačene opuške, komadiće stakla, razbijene školjke. Zato se preporučuje zaštita nežnih nožica gumenim sandalicama za plažu. Kada se uverite da je deo plaže na kome se nalazite bezbedan, možete da izujete dete. 

4. Zaštita od sunca

Često smatramo da smo u senci suncobrana zaštićeni od štetnog sunčevog zračenja. Međutim, iako ga je korisno imati, suncobran nije dovoljna zaštita od sunca. Jer, UV zraci se odbijaju od svake površine, pa tako i pesak reflektuje približno 25 odsto sunčevih zraka na kožu. Oprez je potreban i kada je oblačno vreme, jer oblaci propuštaju do 80 odsto UV zraka! Dečji šator za plažu je stoga mnogo bolji izbor.

Povezane vesti

Zaštitnu kremu nanesite 20 minuta pre izlaska napolje, a zatim redovno obnavljajte mazanje na svaka dva sata, kao i nakon svakog kupanja. Posebno obratite pažnju na nos, uši, jagodice, vrat, gornji deo stopala i pregibe iza kolena i laktova – koji su takođe izloženi suncu, ali se retko kad setimo da ih zaštitimo kremom!

5. Pazite da beba bude hidrirana! 

Potpuna zaštita i dobro zdravlje podrazumevaju dovoljno tečnosti: za bebe na dohrani - vodu, ne previše hladnu, a za bebe do šest meseci - majčino mleko. Zato je najbolje da na plažu ponesete prenosni frižider za čuvanje bebinih obroka i napitaka. Pored toga, potrebno je da se beba redovno rashlađuje vodom u spreju, jer je njen odbrambeni sistem protiv vrućine nerazvijen.

Prepoznaćete da je dete dehidrirano ako ne mokri šest od osam sati, ukoliko je mokraća tamnije boje i jačeg mirisa, dete nema energije, usta su mu suva, plače bez suza. Znakovi ozbiljne dehidracije su upale oči, hladne šake i stopala, preterana pospanost ili ošamućenost, kao i „utonula“ velika fontanela. Potrebno je da se detetu odmah dâ oralni rehidracijski rastvor, a zatim da se često hidrira tečnošću. U ozbiljnijem slučaju je neophodno potražiti lekarsku pomoć.

Povezane vesti

Rahela Filip

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica