Upala jajnika najčešće pogađa žene između 25 i 35 godine, ali može se javiti ranije u tinejdžerskim danima, a čak i tokom menopauze. Upala jajnika se može javiti samostalno ili zajedno sa zapaljenjem drugih organa, a povezana je i sa sledećim stanjima:

  • Inflamatorna bolest karlice (PID): inflamatorni proces u gornjem delu ženskog reproduktivnog sistema (jajnici, jajovodi, materica i ligamenti).
  • Adneksitis: istovremena upala jajnika i jajovoda.

U svakom slučaju, upala jajnika može izazvati simptome veće ili manje težine kod žena, a može uticati i na plodnost. Zbog toga je važno da se žena već pri prvim simptomima obrati lekaru i dobije potrebnu terapiju.

Koji su mogući uzroci upale jajnika? Iako mame i bake govore da sedenje na hladnom može izazvati upalu jajnika, to nije baš potpuno tačno, jer upale najčešće nastaju usled bakterijskih infekcija. Međutim, prehlada i opadanje imunog sistema stvaraju povoljno stanje u organizmu za razvoj bakterija. Najčešće se upala javlja usled prisustva streptokoka, stafilokoka, Ešerihije koli i gonokoka. Kandidijaza takođe može biti uzrok upale jajnika.

Simptomi upale jajnika

Kada žena ima upalu jajnika, može osetiti bol većeg ili manjeg intenziteta u zavisnosti od slučaja. Iako se simptomi mogu razlikovati od žene do žene, postoji niz simptoma koji obično prate upalu jajnika:

  • Bol u donjem delu stomaka, karlice ili leđa
  • Obilne i bolne menstruacije
  • Krvarenje između ciklusa ili nakon odnosa
  • Pojačan vaginalni sekret
  • Neprijatan osećaj ili bol tokom odnosa
  • Peckanje ili bol pri mokrenju

Dijagnoza upale jajnika postavlja se na osnovu detaljno uzete anamneze, ginekološkog pregleda i ultrazvuka, laboratorijske analize krvi i na osnovu cervikalnog i vaginalnog brisa. Lečenje upale jajnika jeste tako da se leče simptomi, ali i uzrok. Doktor će u zavisnosti od uzroka upale repisati određenu terapiju, a najčešće se kombinuju antibiotici, vaginalete i antiinflamatorni lekovi. Kada osetite simptome upale jajnika važno je da se ne lečite na svoju ruku jer je to rizično po vaše zdravlje, već se obavezno konsultujte sa lekarom.

Kako sprečiti upalu jajnika?

Povećan rizik od infekcije, pa i same upale jajnika donose nezaštićeni seksualni odnosi i česta promena partnera, slabljen imuni sistem, nošenje tesne odeće, kupanje u prljavoj vodi, česte upale mokraćne bešike itd.

Kako biste smanjli rizik od upale jajnika važno je da upotrebljavate prezervative tokom odnosa, održavate higijenu i pazite da ne narušite vaginalnu floru, jačate imunitete, koristite pamučni veš, udobnu odeću i izbegavate agresivna sredstva za higijenu intimne regije.

Izvor: Yumama