Za čuvarkuću se veruje da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog i to je jaje koje se čuva svake godine. Na Veliki petak postoji običaj da se prvo ofarbano jaje crvenom bojom čuva, zato se on zove čuvarkuća.

Veruje se da čuvarkuća donosi blagostanje i sreću u domu, pa se čuva na posebnom mestu do sledećeg Velikog petka. Međutim, mnogi se često pitaju šta treba da urade sa čuvarkućom od prethodne godine. Jedno je sigurno, nikako nemojte da ga bacite u đubre, niti da ga čuvate više godina.

Postoje dva verovanja:

  • Po prvom kada se ofarba novi čuvar, stari se spušta u reku, da odnese sva zla i nesreće koje su pale na njega, umesto na kuću koju je sačuvao.
  • Sa druge strane, oni koji imaju dvorišta poštuju običaj zakopavanja prošlogodišnje čuvarkuće u zemlju pod drvo koje želite da bude plodno, kao i da bi zaštitilo domaćinstvo od vremenskih nepogoda.

Takođe, postoji jedan stari običaj i ritual da se ofarbana čuvarkuća noć pred Uskrs ostavi da prenoći u vodi sa bosiljkom, drenom i biljkom zdravac. Porodica se na Uskršnje jutro umiva tom vodom da bi svi bili zdravi tokom cele godine, a pogotovo deca.

Uskrs, porodica, jaja
Shutterstock Porodično farbanje jaja

(Yumama)