Svi polaze od toga koliko su ceđeni sokovi zdravi i da ih deca nekada bolje prihvataju. Međutim, prema Američkoj akademiji za pedijatre sokovi od ceđenog voća itekako mogu da utiču na pojavi određenih zdravstvenih problema, čak upozoravaju da bebe od šest meseci do godinu dana ne bi trebalo da ih piju.

Ovo su preporuke pedijatra ukolio se odlučite da detetu date sok:

  • Bebe mlađe od godinu dana - ne treba im davati, osim u slučaju da postoji zatvor. I tada se sokovi daju ili u jako malim količinama ili razblaženi sa vodom.
  • 1 do 3 godine - 115 ml ili čak manje dnevno
  • 4 do 6 godina - 170 ml dnevno
  • 7 do 18 godina - 230 ml dnevno

voće.jpg
Shutterstock Voće

Možda vam to izgleda malo, ali sveže ceđeni sokovi i nisu baš najzdravija opcija za decu jer mogu da izazovu probleme sa gojaznošću i karijes na zubima. Takođe mogu da utiču i na pojavu stomačnih problema, kao što su gasovi, nadimanje i bol. Iako će vaše dete da dobije dovoljnu količinu kalorija iz soka, to će uglavnom biti šećeri ili ugljeni hidrati, a najmanje vitamini i minerali. Zato pedijatri smatraju da je mnogo bolja opcija da date detetu da pojede voće, nego da ga popije.

Drugi problem koji može da utiče na ishranu, jeste što ova vrsta soka siti i smanjuje apetit kod deteta. Zato se trudite da ga ne pije pred obrok.

(Yumama)