Žute mrlje na dušeku ružno izgledaju, ali takođe mogu da budu jako opasne za zdravlje posebno ako deca leže na njemu. Iako one nastaju iz različitih razloga, ako previše dugo stoje mogu da postanu leglo bakterija ili u najgorem slučaju plesni. Znoj, urin i ulje uzrokovaće umnožavanje plesni. Ona se munjevito širi na vlažnim i toplim delovima domaćinstva i iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu stvar zvanu mikotoksin.

Mikotoksini napadaju vaše disajne puteve. Ako primetite da imate problema sa disanjem, posebno noću, pregledajte svoj krevet i potražite plesan, jer bi to mogao biti uzrok. Plesan takođe može uzrokovati iritaciju kože i gljivične infekcije. 

Na kraju, dotrajalost dušeka takođe uzrokuje gubitak izvorne čiste boje. To je prirodno i bezopasno, ali može otežati mogućnost uočavanja opasnijih žutih mrlja. Ako je vaš dušek star, verovatno je bolje da ga jednostavno zamenite.

Prema savetu mnogih žena koje su to i same probale, ova pasta je idealno prirodno rešenje za čićenje dušeka od mrlja:

dušek-žute mrlje.jpg
Shutterstock 

Pomešajte vodu, so i sodu bikarbonu u činiji da napravite smesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu pravo na krevet. Nemojte staviti samo na zamrljano područje, iako na njemu treba koristiti više mešavine nego na drugim mestima. Čistite celi dušek i pobrinite se da se plesan ne proširi previše.

Nakon što ste smesu naneli, ostavite da odstoji 30 minuta.Potom obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje.

 (Yumama)