Roditelji koji imaju malu decu znaju da su fleke redovni 'drugari' u njihovoj kući, ali isto tako znaju da nije uvek lako da ih se otarase, posebno onih na tepihu. Stručnjaci za čišćenje podelili su uspešne metode čišćenja koje koštaju malo, a koje će ukloniti one najgore mrlje u tren oka.

Savet stručnjaka je da koristite mešavinu brašna i soli za čišćenje neugodnih mrlja, posebno prolivene guste tečnosti. Deluje tako da upija tečnost i pomaže da se ona obriše u jednom potezu.

Jedna od najboljih opcija je da pomešate jednake delove soli i brašna, a zatim da ih tu smesu nanesete na zaprljanu površinu pomoću vlažne krpe ili sunđera. Nakon toga ostavite smesu nekoliko minuta da deluje, a onda vlažnom krpom uklonite višak. Ovo bi trebalo da omogući da vaš tepih i kauč ponovo zasijaju.

Još jedan od trikova je mešavina soka od limuna i sode bikarbone. Pomešajte ih, a onda mokrom krpom utrljajte na zaprljanu površinu. Ova kombinacija deluje na razbijanje prljavštine, ali i vraća sjaj.

Limun, soda bikarbona, sirće
Shutterstock Limun, soda bikarbona i sirće za fleke

Takođe, stručnjaci su dodali da belo sirće i tečnost za pranje posuđa mogu biti odlična sredstva za uklanjanje prljavštine iz kuće.

(Yumama)