Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PILULE ZA DAN POSLE MOGU BITI OPASNE: Lekari upozoravaju na 9 posledica, a za žene sa ovim bolestima su zabranjene!

Pogledajte kakve posledice mogu imati pilule za dan posle i u kojim slučajevima ne treba da ih koristite.

 Posledice pilula za dan posle Izvor: Shutterstock

Pilulu za dan posle koriste mnoge žene kako bi sprečile neželjenu trudnoću. Koriste ih mnoge žene, a lekari upozoravaju da prečesta upotreba istih može imati posledice po intimno zdravlje žene.

Možda će vas zanimati

"Zloupotreba je uzimanje ovih pilula pet-šest puta mesečno, kada se koristi kao vid redovne kontracepcije. U tom slučaju dolazi do ozbiljnih, obilnih krvarenja, anemije, glavobolje, vrtoglavice, bolova u donjem delu stomaka, osećaja umora, znojenja, dijareje i osetljivosti grudi. Ovu pilulu ne bi smele da koriste žene koje imaju hronične bolesti, bolesti creva, jetre. Takođe i one koje su imale vanmateričnu trudnoću ili zapaljenje jajnika", rekao je ginekolog Milan Perović za Kurir.

Ovo je potvrdila i doktorka Mima Fazlagić, upozorivši da prečesta upotreba pilule za dan posle može biti vrlo štetna. "Ta pilula ima veliku količinu hormona koja treba da poremeti formiranje ploda i efikasna je samo ako se uzme 72 sata od odnosa kako bi se sprečila neželjena trudnoća. Ukoliko se prečesto uzima, ona poremeti menstrualni ciklus", rekla je ona za Kurir.

Pilula za dan posle je vid hitne kontracepcije, koja sadrži sintetički oblik hormona progestina. Može da spreči pojavu trudnoće ukoliko se uzme u roku od 72 sata od odnosa. Ukoliko ih ne uzimate prečesto, neće uticati na plodnost kasnije. 

izvor: yumama

Pročitajte i

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Vesti

Porodica